Pentagon geeft video's van Bin Laden vrij

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft vijf video's vrijgegeven van Al Qaeda-leider Osama bin Laden. De video's zijn in beslag genomen bij de aanval van de Amerikaanse elitetroepen op Bin Ladens schuilplaats in Abbottabad.

De vijf video's, allemaal zonder geluid, werden zaterdag voorgesteld tijdens een persconferentie van het Pentagon. Met de beelden wil de VS bewijzen dat een Amerikaans commando de terrorist wel degelijk heeft doodgeschoten. De video's tonen ook dat Bin Laden nog altijd actief was.

Op een van de tapes is Bin Laden te zien met een muts en een laken om zijn schouders terwijl hij naar zichzelf kijkt op televisie. Een andere video toont Bin Laden met zwartgeverfde baard, terwijl hij zich tot de camera richt om een mededeling te doen "aan het Amerikaanse volk", aldus een hoge ambtenaar van het Pentagon.

De drie overige video's waren oefensessies voor boodschappen die hij wereldkundig wenste te maken. Naast video's zijn in zijn schuilplaats onder meer ook telefoonnummers en documenten gevonden. De Verenigde Staten hopen dat die informatie kan helpen in de strijd tegen het terrorisme.