Picknicken en betogen tegen de politieke impasse

Enkele honderden mensen zijn door Brussel getrokken om te protesteren tegen de aanslepende regerings-onderhandelingen en de politieke impasse. Daarna hebben de manifestanten een massapicknick in het park van Koekelberg gehouden.

De betoging vertrok rond 12 uur aan het Noord-Station en ging naar het Elisabethpark in Koekelberg, een tochtje van zo'n 2 kilometer. De initiatiefnemers wilden er een feestelijke optocht van maken, vandaar dat er ook fanfares en andere muziekgroepen mee opstapten.

Na de betoging was er in het park van Koekelberg een massale picknick en een volksparlement, als uitdrukking van eendracht en samenhorigheid. In een halve tribune stonden 40 interventies van telkens 1 minuut gepland, onder meer van enkele bekende Belgen als Wouter Deprez, Daan, Arno, Dimitri Verhulst en Jaco Van Dormael.

De opkomst was minder groot dan verwacht. Volgens schrijver Dimitri Verhulst laat de situatie de mensen onverschillig. "Ik vrees dat de mensen het gewoon worden om zonder regering te leven", zegt hij. "Ze zijn ook slecht ingelicht en beseffen niet welke risico's wij aan het lopen zijn, denk ik."

"Niet in onze naam"

De betoging en de picknick zijn een initiatief van het collectief "Niet in onze naam", een groep van zo'n 100 organisaties, gaande van royalisten-Belgicisten, socioculturele verenigingen, bewegingen in het middenveld, vredesgroepen, syndicaten tot studentenclubs.

"Onze bedoeling is een burgerbeweging op gang te brengen", zegt Lieve Franssen van het collectief "Niet in onze naam". "We proberen dan ook iets op te bouwen met alle mensen van ons platform. We organiseren ook discussies en gesprekken en we proberen mensen uit te leggen wat het belang is, wat er op het spel staat."

"Met deze actie vragen we het behoud van de federale sociale zekerheid. We willen ook dat Brussel haar waardigheid terugkrijgt en dat de stad ook bekeken wordt als een soort laboratorium voor de toekomst en vooral willen we afstappen van het communautaire discours waarbij alles herleid wordt tot het spreken van een bepaalde taal. We willen echt een toekomst voor ons land die divers en meertalig is."

Het collectief "Niet in onze naam" heeft al eerder verschillende acties ondernomen, onder andere de SHAME-betoging op 23 januari in Brussel en de frietrevolutie op 17 februari. Op de SHAME-betoging waren zo'n 34.000 deelnemers aanwezig, en ook op de frietrevolutie (feesten in verschillende steden) kwamen duizenden mensen af.