Sony geeft verzekeringen van miljoen dollar

Sony biedt elke Amerikaanse speler van het Qriocity-netwerk en het PlayStation-netwerk een jaar lang een verzekering tegen diefstal van persoonlijke gegevens aan. De gehackte klanten van het online entertainmentnetwerk SOE komen voorlopig niet in aanmerking voor de verzekering.

De grote baas van Sony, Howard Stringer, heeft in een blog van Sony (playstation.blog) verontschuldigingen in naam van zijn bedrijf aangeboden. Hij heeft ook aangekondigd dat de Amerikaanse spelers van de diensten een jaar lang een verzekering kunnen krijgen tegen diefstal van persoonlijke gegevens.

De verzekering dekt de gerechtskosten, kosten om de persoonlijke gegevens te herstellen en loonverlies tot 1 miljoen dollar per speler als blijkt dat misbruik is gemaakt van de gegevens (onder andere bankgegevens) die door hackers zijn gestolen.

Het Amerikaans bedrijf Debix heeft nu een programma ontwikkeld om een nieuwe hacking te voorkomen. Consumenten kunnen zich tot 18 juni aanmelden om het programma te verkrijgen. Er wordt ook gekeken of gelijkaardige programma's kunnen worden ontwikkeld voor andere landen.

Niet voor online entertainmentnetwerk SOE

In totaal zouden de gegevens van 101,6 miljoen mensen gehackt zijn. 77 miljoen spelers van het Qriocity-netwerk en het PlayStation-netwerk, maar ook de gegevens van 24,6 miljoen mensen van het online entertainmentnetwerk SOE zijn gehackt.

In de blogpost zegt Stringer dat de gehackte spelers van SOE niet in aanmerking komen voor de verzekering. "Ik weet dat dit een frustrerende tijd is voor jullie, maar ik verzeker jullie dat ons bedrijf alles in het werk stelt om de aard en de impact van deze cyberaanval te onderzoeken."

Het online entertainmentnetwerk is nog niet hersteld. Dat zou tegen het einde van deze maand pas het geval zijn. Sony werkt samen met de autoriteiten van verschillende landen om te achterhalen hoe de hacking is kunnen gebeuren. Onder andere het FBI, het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation, werkt aan het onderzoek mee.

De hackings zijn "opgeëist" door de hackersgroep "Anonymous". De groep heeft Sony geviseerd nadat het bedrijf de 21-jarige student George Hotz heeft vervolgd omdat hij op internet instructies had gepubliceerd over hoe je op een Playstation andere spelletjes dan de officiële Playstation-spelletjes kan spelen.