Standard & Poor's nuanceert onheilsboodschap

Het ziet er niet naar uit dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de rating voor België op korte termijn zal verlagen. Daarmee zwakt het ratingbureau de eigen onheilsboodschap van december af. Toen werd ermee gedreigd om de rating te verlagen in juni als er dan nog geen regering is.

Op 14 december 2010 werd de Wetstraat opgeschrikt door een fikse waarschuwing van Standard & Poor's, een van de drie grote kredietbeoordelaars wereldwijd. Het vooruitzicht voor België werd toen bijgesteld van "stabiel" naar "negatief". Bovendien zou Standard & Poor's in juni de kredietwaardigheid, de rating van België verlagen, als er tegen dan nog geen regering is.

Nu staat de rating van België op AA+, het op een na hoogste niveau. Een lagere rating betekent dat kredietbeoordelaars ons land minder in staat achten om de schulden af te betalen. Door die lagere rating zou het dan ook duurder worden voor België om geld te lenen op de financiële markten. Die gevolgen zouden zich ook laten gevoelen voor bedrijven en voor particulieren in ons land.

De dreiging van een ratingverlaging in juni, een jaar na de federale verkiezingen, is niet volledig afgewend, maar Standard & Poor's nuanceert toch de onheilsboodschap. Mogelijk zijn de relatief goede economische prestaties van België daar een verklaring voor. Vraag is of de politici die onderhandelen over de vorming van een regering nu ook zullen oordelen dat de druk van de ketel is.

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) reageert niet verrast. "Standard and Poors minder dreigend. Zoals we al een tijd zegden. Regeringswerk rendeert", twitterde hij vanmiddag.