Unieke collectie van Claus onder de hamer

De Nederlander Gert Jan Hemmink verkoopt zijn volledige Claus-collectie. De verzameling is nagenoeg compleet en bevat uitzonderlijke publicaties, luxe-edities en zeldzame drukken, vaak nog gesigneerd door de schrijver zelf.

Hemmink raakte al erg vroeg bevriend met Claus en bemachtigde dus ook erg veel werk uit de privécollectie van de schrijver. Naast de boeken zijn er exclusieve werken zoals schilderijen die hij zelf of samen met andere kunstenaars maakte.

Topstuk op de veiling wordt allicht het losbladige manuscript Paal en Perk uit 1951 met daarin 14 losse originele tekeningen van Corneille. Dat werk wordt geschat op 26.000 à 30.000 euro.

Hemmink houdt alleen nog enkele persoonlijke documenten van Claus bij. "De passie van het verzamelen was bij Hemmink minder groot geworden", zegt veilingmeester Peter van Winden in De Standaard. De veiling vindt plaats op 28 mei bij Adams in Amsterdam.