500 drenkelingen bij Lampedusa zijn gered

De zowat 500 vluchtelingen die met een Libische boot naar het Italiaanse eiland Lampedusa voeren, zijn allemaal gered. De boot liep vast op de rotsen toen die de haven naderde, waarna de honderden passagiers, onder wie vrouwen en kinderen, uit de boot zijn gesprongen.

Toen de boot vastliep, brak naar verluidt paniek uit onder de passagiers. Velen zijn in het water gesprongen en probeerden op eigen kracht de kust van Lampedusa te bereiken. Het was toen 4 uur 's nachts. Op beelden is te zien hoe mensen die in het water zwemmen, zich proberen vast te houden aan koorden van de boot en proberen opnieuw in de boot te klimmen. Anderen springen in het water om hen te helpen.

De reddingsactie werd bemoeilijkt door het lage water. Daardoor konden de boten van de zeewacht eerst niet heel dicht bij de vluchtelingenboot geraken. Maar de reddingsactie was wel geslaagd. "We hebben alle passagiers kunnen redden. We denken dat er geen slachtoffers zijn", zegt Vittorio Alessandro, woordvoerder van de Italiaanse zeewacht.

De boot was onderweg naar Malta maar de Maltese zeewacht had de boot eerder al onderschept en begeleidde de boot naar Lampedusa. Toen de boot vastliep, heeft de Maltese zeewacht haar Italiaanse collega's gewaarschuwd. Die is met enkele boten uitgerukt om de vluchtelingen uit de zee te halen.

Stroom van vluchtelingen uit Noord-Afrika

Vanmorgen is er nog een andere boot met 800 mensen aan boord op Lampedusa aangekomen. Sinds januari zijn er tienduizenden migranten uit Afrika vertrokken om hun geluk te beproeven in Europa.

De meesten proberen per boot een Europees eiland te bereiken om er dan asiel aan te vragen. Vooral de eilanden Lampedusa, Pantellaria en Malta zijn populair bij vluchtelingen omdat die makkelijk te bereiken zijn per boot vanaf de Noord-Afrikaanse kust. Zo zijn er dit weekend alleen al meer dan 2.000 vluchtelingen aangekomen in de haven van Lampedusa. De meeste vluchtelingen komen uit Libië en Tunesië.

De meeste Afrikaanse landen controleren wel de uitstroom van migranten, maar door de politieke onrust in veel Noord-Afrikaanse landen is die controle weggevallen, zeker in Tunesië.