Brandweer blijft alert op Limburgse heide

De bos- en heidebrand in Meeuwen-Gruitrode heeft zo'n 350 hectare natuurgebied vernield. Nog de hele dag waren er door de wind heropflakkeringen van het vuur. Op de Hoge Venen blijft alles onder controle.

De brandweerkorpsen van Limburg zijn de hele dag paraat geweest om de heide en bossen rond Meeuwen-Gruitrode te controleren. De brandweer kreeg het vuur gisteravond onder controle, maar de wind deed de vlammen hier en daar nog even opflakkeren. Ook afgelopen nacht waren er 2 heropflakkeringen. 

De brandweerkorpsen van Genk en Bree, net als de militaire korpsen en het agentschap Natuur en Bos, hebben de hele nacht gepatrouilleerd om te controleren of het vuur op de heide nergens opnieuw zou oplaaien.

In de aanpalende gemeentelijke bossen zijn er twee grote heropflakkeringen van het vuur geweest. De korpsen zijn dan meteen uitgerukt om de branden te blussen. De situatie daar is inmiddels weer onder controle, maar "er blijft toch waakzaamheid geboden", zegt burgemeester Lode Ceyssens (CD&V). "De brandweer blijft daar stand-by."

Het is wachten op de eerste regen om definitief te kunnen zeggen dat het brandgevaar geweken is. "Het is geen gunstig moment voor een heidebrand want het zit diep in de grond", zegt Paul Capals van Natuurpunt Vlaanderen.

In totaal is zo'n 350 hectare natuurgebied vernield door de brand. "Ik vermoed niet dat er veel schade is. Op de heide is wel veel vernield en we moeten nog afwachten of de heide zich snel herstelt of niet. Er zijn ook een aantal dieren omgekomen die niet meer weg konden, maar op termijn zal de schade misschien wel meevallen."

"Het is eigen aan de heide dat er af en toe een brand is. We proberen natuurlijk om zo veel mogelijk branden te vermijden en ook het leger doet inspanningen bijvoorbeeld door brede brandwegen aan te leggen. En we hebben het geluk dat hier nog 3 vijvers waren die nog veel water hadden zodanig dat de helikopters heel snel water konden halen. Binnen de 10 seconden was er water. Dat heeft een positief effect gehad."

De brand is gisteren uitgebroken door een brandende auto op het domein. De eigenaar van het voertuig is verhoord door de politie, maar van kwaad opzet is geen sprake.

Brand in Hoge Venen onder controle

Op de Hoge Venen zijn er ook brandhaarden ontdekt, maar de branden zijn inmiddels weer onder controle. Twee weken geleden heeft een grote brand meer dan 1.000 hectare natuurgebied van de Hoge Venen in de as gelegd.

Ook op enkele andere plaatsen in Wallonië waren er gisteren bosbranden. De hulpdiensten zetten vandaag voor alle veiligheid toch helikopterteams in om een oogje in het zeil te houden.