Crisisoverleg over sektarisch geweld in Egypte

De Egyptische premier Essam Sharaf heeft zijn ministers bijeengeroepen voor een spoedoverleg over het sektarisch geweld dat gisteravond is uitgebroken in de hoofdstad Caïro. Bij het geweld tussen moslims en koptische christenen zijn 10 mensen omgekomen. Er vielen ook meer dan 140 gewonden.

Enkele honderden conservatieve moslims hadden een kerk aangevallen in het Imbabadistrict. Volgens de moslims wordt in de kerk een vrouw en mogelijk een tweede vrouw vastgehouden omdat ze zich tot de islam willen bekeren. Een andere kerk in dezelfde buurt werd in brand gestoken. Het leger en de politie moesten beide groepen uit elkaar halen.

190 mensen die betrokken waren bij het geweld zijn opgepakt. Het leger heeft vanochtend aangekondigd dat alle 190 opgepakte relschoppers zullen worden vervolgd voor de hoogste militaire rechtbank.

In Egypte is er altijd spanning geweest tussen moslims en christenen. De laatste weken is de spanning beginnen te stijgen nadat het bericht vrijdag kwam dat een van de twee echtgenotes van een christelijke priester zich wilde bekeren tot de islam. Het gerucht deed de ronde dat ze vastgehouden werd in de kerk van hun man. De koptische kerk ontkent nu dat de vrouw, noch de andere vrouw van de priester, zich willen bekeren, maar geen van beide vrouwen is al in de openbaarheid verschenen om dat te bevestigen of te ontkennen.

Premier Sharaf zou normaal naar de Verenigde Emiraten en Bahrein reizen, maar heeft de reis geannuleerd om eerst de situatie in Caïro te bespreken met zijn regeringsleden.

Zo'n 6 tot 10% van de 80 miljoen Egyptenaren volgen de koptische kerk. Het is de belangrijkste christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten.