Marokkanen blijven hervormingen eisen

In de Marokkaanse stad Marrakech hebben enkele duizenden mensen betoogd. Ze willen niet dat de beloofde hervormingen worden opgeofferd aan de strijd tegen het terrorisme. Vorige week werden bij een bomaanslag in de stad 17 mensen gedood.

De manifestanten waren vooral leden van de 20 februari-beweging. Die eist, naar analogie met de opstanden in andere Arabische landen, politieke hervormingen. Na de bomaanslag van vorige week kwamen vandaag duizenden mensen op straat om hun eis voor meer democratie kracht bij te zetten. Ze willen niet dat de hervormingen onder het mom van de strijd tegen terreur worden tegengehouden. 

De betogers scandeerden leuzen als "Nee aan de terreur", "Een koning die heerst, maar niet regeert", "Nee aan de corruptie" en "Voor een nieuwe grondwet".

Op 28 april vond in Marrakech een bomaanslag plaats. Daarbij kwamen 17 mensen om het leven, onder wie 13 buitenlanders. De Marokkaanse regering vermoedt dat de aanslag het werk is van Al Qaeda. Maar de plaatselijke afdeling van het terreurnetwerk ontkent elke betrokkenheid. Intussen zijn er drie verdachten opgepakt.