Mississippi naar hoogste peil in jaren

In de Verenigde Staten wordt gewaarschuwd voor de ergste overstromingen van de Mississippi in tientallen jaren. In de stad Memphis zijn al meer dan duizend woningen ontruimd en sommige lagergelegen gebieden staan al onder water.

Weersvoorspellers verwachten dat de Mississippi de volgende dagen naar een recordhoogte van 16 meter zal stijgen. Dat is ver boven het kritieke niveau. De langste rivier van de VS zal de volgende weken wellicht diverse steden stroomafwaarts blank zetten.

Rond de stad Memphis verhogen de hulpdiensten de dijken met zandzakjes. Ze hebben ook duizenden inwoners uit lagergelegen gebieden gevraagd om hun huis te verlaten. De ergste overstromingen tot dusver vonden plaats in het gebied rond de samenstroming van de Mississippi en de Ohiorivier, in de staten Illinois, Missouri en Kentucky. In sommige gebieden dreigt het waterpeil tot 19,5 meter te stijgen.

De weersvoorspellers vrezen dat de overstromingen erger zullen zijn dan de beruchte "floods" van 1927 en 1937.