Moeders verwachten een cadeautje van...hun man

Moet een man een cadeautje kopen voor zijn vrouw op Moederdag? Als je logisch redeneert, is het antwoord natuurlijk "nee", want hun vrouw is nu eenmaal niet hun moeder. En toch zullen er vandaag in vele huiskamers geschenkjes door de echtgenoot aan hun eigen vrouw gegeven worden (om zich daarna misschien tot een telefoontje naar hun eigen moeder te beperken). En nauwelijks is er een echtgenote die zegt: "Maar dat had je niet moeten doen, lieve man van me!".

De belangrijkste reden waarom vrouwen ook door hun echtgenoten op Moederdag gevierd willen worden, zou te maken hebben met het oergevoel dat de meeste moeders herkennen vanaf het moment dat er een klein wezen in hun buik beweegt: het moedergevoel.

Niet dat het bij iedere vrouw vanaf het begin aanwezig is, maar eens het er is, de warme band met het eigen kind, is het een gevoel dat gekoesterd wordt en vooral gedeeld wordt met andere vrouwen. Dat moeders vaak te pas en te onpas in gesprekken over hun eigen of andermans kinderen beginnen, is hiervan het meest tastbare bewijs. Zo wordt het moedergevoel iets universeels.

"Maar je bent mijn moeder niet"

Moederdag is dus een feest voor alle moeders samen en niet alleen voor uw eigen moeder. Dus lijkt het voor moeders evident dat op Moederdag, de dag dat alle moeders gevierd worden, ook zij gevierd worden door én hun kinderen én hun man. Want, zijn zij het niet die ook goed zorgen voor "zijn" kinderen? Die ook altijd klaar staan voor "zijn" kinderen? Die de moeder zijn van "zijn" kinderen? Moederdag moet dan ook een waardering/beloning inhouden voor het harde labeur dat een moeder dagelijks op haar rug torst.

Maar mannen zijn van nature ietwat rationeler en reageren al snel met: "Maar je bent MIJN moeder niet." Zoiets weet uw vrouw natuurlijk ook wel, maar op de eerste plaats is ze een moeder. Misschien dan niet de uwe, maar ze is er één. En de reactie: "Maar ik vraag jou toch ook niets met Vaderdag te kopen", valt al even snel in dovemansoren.

Dat mannen uiteindelijk toch iets schenken, moet bijgevolg als een bewijs gezien worden dat hij de moeder van "zijn" kinderen graag ziet, haar waardeert als moeder, dat haar inspanningen naar de kinderen wel degelijk bijzonder worden gevonden en niet als "iets vanzelfsprekends".

Het kan dus geen kwaad als u ook vandaag uw vrouw, wanneer ze een moeder is, in de bloemetjes zet. Ze mag dan niet uw moeder zijn, een attentie zal haar zeker blij maken. En voor het overige: maak werk van het vadergevoel en wie weet, krijgt u ook iets van haar op Vaderdag.

Mon Knevels