N-VA: "De koning geeft ons te weinig kansen"

De N-VA vindt dat de koning haar als partij te weinig kansen geeft. In "De zevende dag" op Eén zei parlementslid Liesbeth Homans dat de koning het initiatief moet geven aan de grootste partij. De andere partijen vinden dat de N-VA de schuld voor de impasse niet in de schoenen van de koning moet schuiven.

Homans stelt dat de koning beslist wie er als onderhandelaar aan zet komt, met welke opdracht en hoe lang. N-VA -voorzitter Bart De Wever was in juli vorig jaar 22 dagen lang informateur en nog eens 10 dagen koninklijk verduidelijker in oktober.

Volgens Homans (foto links) zou het beter zijn als de grootste partij automatisch het initiatief krijgt. "Het is toch wel de koning die iemand aan zet brengt", zegt Homans. "Ik hoor het graag zeggen: neem het initiatief maar we mogen niet. We hebben al van in begin gezegd: laat de grootste partij het initiatief nemen. Gaat dat niet omdat er geen consensus over is, dan de op een na grootste partij."

"Wat hebben we met de Vlaamse regering gedaan in 2009? Alle eer wie ere toekomt. Kris Peeters (CD&V) heeft onmiddellijk gezegd: ik wil met die en die als grote overwinnaar van de verkiezingen en na een paar weken was er een regeerakkoord en een regering."

"Koning treft geen schuld"

De andere partijen rond de discussietafel zijn het niet eens met Homans' analyse. Renaat Landuyt daagt Homans zelfs uit door te stellen dat als de koning de N-VA negeert, de N-VA dan maar zonder de koning de formatie uit het slop moet halen.

"Waarom wachten jullie als republikeinen op een signaal van de koning?" vraagt Landuyt. "Zet u samen met de vrienden, zoals je in het begin hebt gedaan. Je hebt met Di Rupo een akkoord gemaakt en een paar maanden later was je het vergeten dat je een akkoord had. Probeer het nog een keer."

Ook Open VLD vindt dat de N-VA de koning geen verwijten heeft te maken. "Als we vandaag geen koning hadden, zouden we dan morgen een nieuwe regering hebben?", vraagt Annemie Turtelboom (Open VLD). "Laat ons niet de schuld afschuiven op de koning want de koning benoemt op basis van wat hij hoort. En als de winnaar van de verkiezingen tegen de koning zegt: let op want ik wil geen premier worden, dus ik wil ook geen formateur zijn. Ja wat wil je dan. Dat de koning hem toch benoemt? Dan is het ook niet goed."

CD&V vindt het niet het meest geschikte moment om de rol van de koning in vraag te stellen. "Het is niet het moment om nu iedereen nog eens op stang te gaan jagen. Het is al een moeilijk proces en om nu nog eens te zeggen: we willen de republiek Vlaanderen, take it or leave it. Dat gaat te ver", zegt Hendrik Bogaert (CD&V).