President in Ecuador scoort met referendum

In Ecuador zijn een hele rits hervormingen in een referendum goedgekeurd door de bevolking. Dat betekent een belangrijke politieke overwinning voor president Rafael Correa. Volgens de oppositie eigent hij zichzelf wel meer macht toe.

In een referendum kon de bevolking zich uitspreken over een hele reeks politieke, sociale en maatschappelijke hervormingen. Zo worden stierengevechten vanaf nu verboden in Ecuador. Maar de maatregelen over het gerecht en over de media zijn meer omstreden.

Correa heeft in de toekomst meer macht om rechters te benoemen en te ontslaan. Daarnaast komt er een commissie die "media-inhoud" moet reguleren "om excessen te voorkomen". Volgens het referendum gaat het om seksueel getinte beelden of om geweld, maar voor critici is de nieuwe commissie een aanval op de vrije pers. Zij vrezen dat Correa de pers aan banden wil leggen, zoals zijn trouwe bondgenoot in Venezuela Hugo Chávez dat doet.

In elk geval is de winst in het referendum een belangrijke politieke overwinning voor Correa. Hij verstevigt hiermee zijn positie, die de afgelopen maanden wankelde door sociale onrust.

Correa is president sinds 2007. Hij heeft een Belgische vrouw, Anne Malherbe.