Regime in Bahrein laat noodtoestand varen

Hamad bin Isa Al Khalifa, de koning van Bahrein, heeft aangekondigd dat de noodtoestand in het land wordt opgeheven vanaf 1 juni. De noodtoestand was van kracht sinds maart. De protesten in Bahrein zijn de kop ingedrukt.

Na de Jasmijnrevolutie in Tunesië en het aftreden van president Hosni Moebarak in Egypte, brak in februari een opstand los in Bahrein, een eilandstaat in de Perzische Golf. Hoewel ook veel soennieten de straat op kwamen om hervormingen te eisen, zei het regime dat het om een sjiitische opstand ging.

In maart kondigde de koning de noodtoestand af, maar de eigen ordediensten slaagden er niet in om de betogers op het Parelplein in de hoofdstad Manamah te ontmoedigen. Daarom riep de koning de hulp in van andere Golfstaten. Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten stuurden elk 500 soldaten en heel wat tanks. Sindsdien is het volksprotest geluwd.

In de afgelopen maanden werden heel wat opposanten opgepakt. 21 oppositieleiders verschijnen binnenkort voor een speciale militaire rechtbank. Ze worden beschuldigd van subversieve activiteiten en daar staan in Bahrein zware straffen op.

De koning oordeelt dat de opstanden voorbij zijn en daarom wordt de noodtoestand volgende maand afgevoerd.