Syrische leger trekt alle registers open

In Syrië treedt het leger steeds harder op tegen de betogers. In verschillende steden ontplooien zich troepen en wordt er gevochten. Er zouden nu al zo'n 800 doden zijn, onder hen ook een honderdtal soldaten. Volgens een westerse diplomaat zijn in enkele dagen al 7.000 mensen gearresteerd.

Na twee weken van machtsontplooiing in Deraa, de zuidelijke stad waar de protesten begonnen, trokken de meeste tanks de afgelopen dagen weg uit de stad. Maar vandaag trekken de tanks Tafas en andere steden binnen. De militairen strijden op verschillende fronten tegelijk.

In Tafas hebben gisteren nog duizenden mensen geprotesteerd tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Het gaat om mensen die zijn weggevlucht uit Deraa. Ze waren eerst van plan om terug te keren naar Deraa, maar het leger omsingelt die stad nog steeds. Daarom gingen ze naar Tafas, waar het leger nu probeert het verzet de kop in te drukken. Ook in andere, kleinere steden in het zuiden voert het leger de aanwezigheid op.

Niet alleen in Tafas en Deraa rolt het leger met de spierballen, ook in Homs strijden militairen in opdracht van het regime om de protesten de kop in te drukken. Uit verschillende steden komen ook berichten over vuurgevechten tussen het leger en de opposanten. Het leger zou daarbij het brute geweld niet schuwen. Er zouden de afgelopen maand al zo'n 800 doden zijn gevallen, onder hen ook een honderdtal soldaten. Dat laatste wijst erop dat het op sommige plaatsen wel degelijk tot hevige confrontaties komt.

Gisteren ontplooide het leger ook troepen in de havenstad Banias. Daar zouden 250 mensen zijn opgepakt. Ook uit andere steden komen steeds meer berichten over arrestaties van opposanten. Volgens een westerse diplomaat zijn zo'n 7.000 Syriërs opgepakt in enkele dagen tijd.

Maar het is evenwel erg moeilijk om informatie uit Syrië te verifiëren. Buitenlandse journalisten mogen het land niet meer in en bijna alle communicatielijnen werden afgesloten. Het regime zelf bestempelt de opstanden als een complot van terroristen.

De Baath-partij zwaait al sinds 1963 de plak in Syrië. President Assad, die in 2000 zijn vader opvolgde, heeft hervormingen beloofd. Maar die bestaan vooral op papier, want steeds meer kiest hij voor geweld om de protesten de kop in te drukken.