Taliban lanceren offensief in Afghanistan

In de stad Kandahar hebben de taliban gisteren verschillende doelwitten aangevallen en vandaag zijn de gevechten weer opgelaaid. Volgens de rebellen hebben de aanvallen niets met de dood van Al Qaeda-leider Osama bin Laden te maken.

Een honderdtal taliban heeft gisteren tegelijk aanvallen en zelfmoordaanslagen uitgevoerd in de zuidelijke stad Kandahar. Daarbij werd onder meer het bureau van de gouverneur aangevallen. Er zouden tien explosies zijn geweest: zes zelfmoordaanslagen en vier aanslagen met bomauto's.

De balans van het aantal slachtoffers na de reeks aanslagen is intussen opgelopen tot vier doden en ruim veertig gewonden. "We hebben 46 gewonden geteld: 24 veiligheidsmensen en 22 burgers", verklaarde een arts in het ziekenhuis van Kandahar. "Vier mensen - twee burgers en twee veiligheidsmensen - zijn overleden." De politie zegt dat het 14 opstandelingen heeft gedood.

Soldaten van de NAVO-troepenmacht ISAF en Afghaanse regeringstroepen leveren samen strijd tegen de opstandelingen. De talibanstrijders hebben zich in enkele gebouwen verschanst, maar volgens een politiecommandant zal het niet lang meer duren voor de veiligheidstroepen hen hebben verdreven.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft gezegd dat de militanten burgers aanvallen om hun nederlaag door de dood van Osama bin Laden te verbergen. De taliban daarentegen beweren dat de operatie lang vooraf gepland is en stellen dat ze bijgevolg niets te maken heeft met de dood van Osama bin Laden.