Thaise premier zwicht voor druk van roodhemden

In Thailand heeft premier Abhisit Vejjejiva vervroegde verkiezingen aangekondigd. Hij komt daarmee tegemoet aan de eis van de roodhemden, de oppositiebeweging in Thailand. Maar het is maar de vraag of verkiezingen de diepe impasse zullen kunnen verhelpen.

In het voorjaar van 2010 kwamen honderdduizenden roodhemden op straat (archieffoto). Zij zijn aanhangers van de in 2006 van de macht verdreven premier Thaksin Sinawatra.

In mei 2010 escaleerden de protesten en de roodhemden bezetten toen enkele wijken in het hart van de hoofdstad Bangkok. De regering liet de ordediensten een einde maken aan de bezetting. Zeker 90 roodhemden kwamen om bij de confrontatie.

Sindsdien blijven de roodhemden nieuwe verkiezingen eisen en willen ze dat Abhisit aftreedt. Zijn mandaat loopt nog tot december, maar zijn positie is niet langer houdbaar.

Ten laatste op 3 juli komen er verkiezingen in Thailand. Maar die zullen waarschijnlijk niet veel veranderen aan de diepgaande polarisering. Al jaren verkeert het land in een politieke impasse.