Vijf Belgen in halve finale K. Elisabethwedstrijd

Vijf van de tien Belgen die deelnemen aan de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang, mogen naar de halve finales gaan. Het gaat om sopraan Katrien Baerts, tenor Thomas Bondelle, tenor Stefan Ciforelli, sopraan Anneke Luytens en bariton Sébastien Parotte.

In totaal mogen 24 kandidaten deelnemen aan de halve finales. Deze starten morgen, maandag 9 mei, en lopen nog tot woensdag 11 mei in het Conservatorium van Brussel. Op woensdag maakt de jury ook bekend wie de 12 finalisten zijn nadat de laatste halve finalist heeft gezongen.

Anneke Luyten (Herentals) en Katrien Baerts (Hasselt) mogen maandagavond al zingen, Thomas Bondelle (Brugge) en Stefan Ciforelli zingen dinsdag en Sébastien Parotte (Luik) komt op woensdag aan bod.

Naast de 5 Belgen zijn er nog 5 Fransen in de halve finales, 4 Koreanen, 2 Russen, 2 Roemenen, 2 Serviërs, 1 Canadees, 1 Duitser, 1 Oekraïner en 1 Amerikaan. De 24 halve finalisten bestaan uit 12 sopranen, 6 baritons, 3 mezzosopranen en 3 tenoren.

Traditioneel moeten de halve finalisten een verplicht werk instuderen, maar dit jaar hoeven de kandidaten dat niet te doen. Componist Luc Brewaeys had wel het stuk "speechless song, being many, seeming one" geschreven voor de wedstrijd, het werd op 31 maart in het Paleis voor Schone Kunsten voorgesteld. 

De jury van de preselectie achtte het werk echter te complex, rekening houdend met de beperkte voorbereidingstijd die de kandidaten hebben. Dat zou de kwaliteit volgens de jury kunnen ondermijnen, waardoor de jury heeft beslist om uitzonderlijk geen verplicht werk op te leggen.

Cobra.be

De cultuurwebsite www.cobra.be volgt de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. De halve finales zijn op dan ook integraal te volgen op die website.