“Als Martin kan vrijkomen, waarom Dutroux niet?”

Ronny Baudewyn (foto), de advocaat van Marc Dutroux, snapt de reactie van de ouders van de slachtoffers op de mogelijke vrijlating van Michelle Martin, “maar de wet is voor iedereen gelijk". Hij maakt zelfs duidelijk dat ook Dutroux zelf ooit op die manier kan vrijkomen.

“Als Martin aan bepaalde voorwaarden voldoet om vrijgelaten te worden, moet de wet gerespecteerd worden”, aldus Baudewyn. “Meer nog, als Martin vervroegd vrijgelaten kan worden, moet dat voor Dutroux ook mogelijk zijn.” Als justitie dat niet wil, moet volgens Baudewyn de wet aangepast worden.

Baudewyn benadrukt wel dat hij begrijpt dat het voor de ouders van de slachtoffers hard moet zijn, “maar we leven in een rechtsstaat. Als iemand aan de voorwaarden voor voortijdige vrijlating voldoet, moet dat gerespecteerd worden.”

“Daarom is het voor mij ook pijnlijk om te zien dat iemand als Freddy Horion al jaren aan de voorwaarden voldoet, maar dat voor hem die voorwaardelijke vrijlating niet zou gelden.” Baudewyn vraagt zich af of in dat dossier andere criteria gelden.

Freddy Horion werd in 1980 veroordeeld voor zesvoudige moord. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit.

Meest gelezen