"Martin bereidt zich al jaren voor op vrijlating"

Michelle Martin (51), de ex-vrouw van Marc Dutroux, kan vanaf morgen worden vrijgelaten. De strafuitvoerings- rechtbank heeft beslist dat er geen bezwaren meer zijn tegen haar vrijlating. Het parket kan wel nog in cassatie gaan tegen die beslissing. Michelle Martin werd in 2004 veroordeeld tot 30 jaar cel voor haar betrokkenheid in de zaak-Dutroux.

De advocaat van Michelle Martin, Thierry Bayet, reageert dat de strafuitvoeringsrechtbank de wet respecteert. Hij verduidelijkt dat zijn cliënte -net als andere gedetineerden- een project voor reclassering heeft ingediend.

Bayet erkent dat Martin het waarschijnlijk moeilijk zal hebben om opnieuw in de maatschappij te integreren. "Maar dat is de uitdaging voor elke gedetineerde. Zoiets gebeurt niet van vandaag op morgen, maar Michelle Martin bereidt er zich al enkele jaren op voor", zegt Bayet.

De advocaat geeft ook een sneer naar de pers. Hij vindt dat de mediatisering van de zaak onvermijdelijk heeft gespeeld in dit dossier. De enorme aandacht voor de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank illustreert dat, luidt het.

Martin zit bijna 15 jaar in de gevangenis

Martin zit sinds 1996 in de gevangenis. In datzelfde jaar werd ze aangehouden voor medeplichtigheid aan de misdrijven van de bende van Dutroux, onder meer ontvoering, seksueel misbruik en moord.

Ze werd in 2004 veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. Martin werd schuldig bevonden aan de opsluiting van Laetitia Delhez, Sabine Dardenne, An Marchal, Eefje Lambrecks, Mélissa Russo en Julie Lejeune. Voor de laatste 2 meisjes kwam er nog het bezwarende element van "marteling" bij (Martin liet de kinderen onder meer uithongeren) die tot de dood van de meisjes hebben geleid.

Martin zat intussen bijna de helft van haar straf uit. Sinds haar opsluiting was het de vierde keer dat Martin om haar voorwaardelijke invrijheidsstelling vroeg. De strafuitvoeringsrechtbank heeft nu geen bezwaren meer tegen de vrijlating. Volgens een nieuw psychiatrisch onderzoek is er geen gevaar meer dat ze zou hervallen.

Het Openbaar Ministerie kan wel nog in cassatie gaan tegen de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank. Het Ministerie heeft daartoe de tijd tot morgen 16 uur. Indien dat gebeurt, moet Martin nog minstens 2 weken in de cel blijven.

Vrijlating onder strikte voorwaarden

Als Martin vrijkomt, zou ze de eerste zijn van de bende-Dutroux die wordt vrijgelaten. Dutroux zelf en Michel Lelièvre zitten nog in de cel.

Martin zal zich bij vrijlating aan een aantal strikte voorwaarden moeten houden. Zo mag ze niet in de buurt van de familie van de slachtoffers komen, niet met de media praten en moet ze -in de mate van het mogelijke- de schadevergoeding verder betalen.

Martin werd in 1989 al veroordeeld voor verkrachting van minderjarige meisjes. Ze kreeg toen een celstraf van vijf jaar, maar werd in 1992 vervroegd vrijgelaten door de toepassing van de Wet-Lejeune.

Meest gelezen