"Procedures moeten korter en efficiënter"

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) heeft haar bedenkingen bij de schorsing van de werken aan de tramlijn in Wijnegem. Ze vindt dat grote bezwaren tegen zo'n project hun kans moeten krijgen voor de beslissing om het project te realiseren.

Crevits laat zich niet ontmoedigen door het arrest van de Raad van State dat de werken aan de bijna afgewerkte tramlijn schorst. "Het is de bedoeling dat dit project wordt afgewerkt", zegt ze in Terzake. Volgens haar is de maatschappelijke waarde van het project te groot. De tramlijn in Wijnegem maakt deel uit van het grote mobiliteitsplan voor Antwerpen en vertegenwoordigt 45 miljoen euro.

Crevits vindt het verwonderlijk dat de Raad van State twee jaar geleden niet heeft beslist om de bouwvergunning te schorsen, maar ze vandaag wel vernietigt. "De Raad van State moet kunnen zeggen: dit is een vormfout, maar je kan die fout (het risico op sluipverkeer in een zijstraat, nvdr) rechtzetten. Een tussenoplossing moet mogelijk zijn."

De minister pleit voor een korte en efficiënte procedure bij bouwvergunningen voor grote projecten. "Het is logisch dat mensen een mening willen uiten, maar grote bezwaren moeten komen voor het projectbesluit." Ze vindt dat de Raad van State ook over instrumenten moet kunnen beschikken waarbij de gevolgen van een vernietiging worden verzacht, "bijvoorbeeld door iets te doen rond sluipverkeer".

"Het kan niet dat je in een uitvoeringsfase terug naar af gaat", vindt Crevits. In afwachting hebben de gemeente Wijnegem, de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), De Lijn en de Vlaamse overheid een akkoord bereikt over enkele voorlopige maatregelen om de veiligheid op en rond de bouwwerf te verzekeren en het verkeer intussen zo vlot mogelijk te laten verlopen. De bouwinspectie moet de maatregelen wel nog goedkeuren.