"Vernederend om dit via de media te vernemen"

Paul en Betty Marchal, de ouders van An, zijn erg ontgoocheld dat ze het nieuws over de mogelijke vrijlating van Michelle Martin via de media hebben moeten vernemen. "Dit komt veel te vroeg", klinkt het. De andere ouders van de slachtoffers van Marc Dutroux treden hen daarin bij.

"Het is erg kwetsend en vernederend om via de media te moeten vernemen wat er staat te gebeuren. Wij hadden nochtans duidelijk gemaakt via de slachtofferfiche dat we op de hoogte wilden worden gehouden van de procedure", zegt Paul Marchal in "Reyers laat" op Canvas.

Het echtpaar Marchal vindt het een "fout signaal" dat Martin na de helft van haar straf kan vrijkomen. "Dit is niet goed voor het vertrouwen in justitie. Er is heel veel veranderd ten goede en dat kunnen we alleen maar toejuichen, maar wat de strafbepaling betreft, daar moet nog aan gesleuteld worden", zegt Betty Marchal.

"Ik wist wel dat de vraag er was, maar ik had nooit verwacht dat dit antwoord er zo snel zou komen. Ik dacht dat het neen zou zijn", zei ze eerder in "Vandaag" op Radio 1. "Van mij mag dat mens niet meer buiten. Ik vind haar een gevaar voor de maatschappij."

Paul Marchal had een tijd geleden een ontmoeting met Martin. "Dat was hartverscheurend. Ik ga naar die zitting om haar te zeggen waarom ze volgens mij niet vervroegd kan vrijkomen en dan zie je daar een vrouw zitten die geen enkele spijt betuigt. Dat is een psychopate, een vrouw die helemaal met zichzelf bezig is", zegt hij daarover. Marchal twijfelt er nu aan of hij er nog van kan uitgaan dat Marc Dutroux niet ooit zal vrijkomen.

"Ze laten een monster vrij"

Ook de andere ouders van de slachtoffers van Marc Dutroux betreuren de mogelijke vrijlating van zijn ex-vrouw Michelle Martin. "Voor mij is 15 jaar voor een medeplichtige aan de moord op verschillende kinderen, onder wie mijn eigen dochter, veel te weinig”, aldus Jean-Denis Lejeune (foto), de vader van Julie, op RTL.

“Ze blijft de moordenaar van mijn kind”, gaat Lejeune verder. “Mijn dochter heeft geen enkele kans gehad. Ze had de mogelijkheid om Julie vrij te laten en ze eten te geven. Dat heeft ze niet gedaan.”

Als Martin vrijkomt, zal ze zich aan een aantal strikte voorwaarden moeten houden. Voor Lejeune is dat alvast niet voldoende. “Het klopt dat ze bijvoorbeeld niet in onze buurt mag komen, maar persoonlijk vind ik dat niet voldoende. Ik zou graag meer informatie krijgen. Je mag niet vergeten dat ze een monster vrijlaten.”

Lejeune werd in tegenstelling tot het echtpaar Marchal wel op de hoogte gebracht door justitie. Hij werd telefonisch gewaarschuwd door de dienst Slachtofferhulp in Luik.

“Wat was de exacte rol van Martin?”

De familie van Eefje Lambrecks is ontgoocheld. “Ze heeft de helft van haar straf uitgezeten. In een dossier van deze omvang is dat gewoon te snel”, aldus Joris Vercraeye, de advocaat van de familie Lambrecks.

Georges-Henri Beauthier, de advocaat van Laetitia Delhez (kleine foto), zegt dat zijn cliënte niet blij is met de mogelijke vrijlating. “Maar als burgerlijke partij kunnen wij niet veel ondernemen. Laetitia heeft geen zin meer om nog naar de strafuitvoeringsrechtbank te gaan. Ze wacht nog steeds op de schadevergoeding voor haar moeder."

Delhez en haar advocaat hopen dat het herintegratiedossier van Martin stevig genoeg is. "We hopen nog steeds te weten te komen wat Martin haar exacte rol was in de affaire-Dutroux." Laetitia Delhez is samen met Sabine Dardenne de enige die de "kelder van Dutroux" overleefd heeft. Beide meisjes werden in 1996 ontvoerd en misbruikt door Marc Dutroux.