Argentijnse film gelauwerd op Open Doek

De Argentijnse film "El agua del fin del mundo" heeft de hoofdprijs gewonnen op het filmfestival Open Doek in Turnhout. Aan de Canvas Award is een vertoning op Canvas en 15.000 euro verbonden. De voorbije tien dagen werden meer dan 100 flims uit de wereldcinema vertoond op het festival.

"El agua del fin del mundo" van Paula Siero vertelt het verhaal van twee zussen die in moeilijke omstandigheden trachten te overleven in Buenos Aires. Laura zorgt voor het inkomen door in een pizzeria te werken. Haar zus Adriana lijdt aan een terminale ziekte en wil voor ze dood gaat graag een keer naar Ushuaia.

"De film verzakt niet in miserabilisme, maar trekt zich integendeel op aan de zusterliefde die op subtiele wijze wordt geanalyseerd", aldus juryvoorzitter Frieda Van Wijck. "Er wordt ook complexloos en heel natuurlijk geacteerd in de film."

De publieksprijs ging naar "Lost in Africa". De jeugdfilm werd gedraaid door de Deense cineaste Vibeke Muasya. Het filmfestival Open Doek in Turnhout focust op "wereldcinema". De geselecteerde films werden dit jaar niet alleen in Turnhout geprojecteerd, filmliefhebbers konden ook terecht om prenten uit de hele wereld te bekijken in zalen in Roeselare, Lier en Koersel-Beringen.