Bibliotheek K.U.Leuven bant koffie en frisdrank

De centrale universiteitsbibliotheek van de K.U.Leuven voert een verbod op koffie en frisdrank in. Het interieur van de bibliotheek is beschermd en morsende studenten brengen te veel schade aan. Voortaan mag er enkel water worden gedronken.

De K.U.Leuven stimuleert het samen studeren door de verschillende bibliotheken tot 's avonds laat open te houden, maar het vlaggenschip op het Ladeuzeplein, een beschermd monument, blijkt daar steeds meer onder te lijden.

"Suikerhoudende dranken, zoals cola, fruitsap en energiedrankjes, en ook koffie maken veel vlekken op onze houten tafels en stoelen", zegt Erna Mannaerts van de bibliotheek in Het Nieuwsblad. "Vooral op dagen dat ieder plekje bezet is, wordt er aardig wat gemorst. Dat veroorzaakt vaak blijvende schade."

Volgens Mannaerts kan de grootste schade "uitgewist worden door de tafels en stoelen af te schuren en het hout opnieuw te behandelen, maar het is absoluut niet de bedoeling om na iedere blokperiode ons meubilair onder handen te nemen".

Volgens Werner Beyens, de verantwoordelijke van de Publieke Diensten, zijn er al meer dan veertig zware schadegevallen vastgesteld sinds studenten massaal blokinspiratie zoeken in de bibliotheek. Kostprijs: 450 euro per keer.

"Dat baart Monumentenzorg zorgen", zegt Beyens. "We zouden de factuur van de herstelling aan de morsende studenten kunnen doorspelen, maar het compromis is studentvriendelijker: voortaan mag er alleen nog water uit flesjes worden gedronken in de bibliotheek."