Cannes eert gevangen Iraanse regisseurs

De Iraanse regisseurs Jafar Panahi en Mohammad Rasoulof die momenteel gevangen zitten omdat hun films tegen het Iraanse regime zouden zijn, zullen een eerbetoon krijgen op het Filmfestival van Cannes.

De films "Goodbye" van Rasoulof en "This is not a film" van Panahi zullen in Cannes te zien zijn. Panahi krijgt bovendien de Carrosse d'Or van de Franse regisseursvereniging.

"Dat ze hun films naar Cannes hebben verstuurd, in het jaar dat ze hetzelfde lot ondergaan, is een moedige daad en een ongelofelijke artistieke boodschap", zeggen de organisatoren van het filmfestival.

Panahi won al verschillende internationale awards, zoals de Zilveren Beer in Berlijn in 2006 (foto). Hij werd al meermaals door het regime opgepakt en is in december vorig jaar veroordeeld tot 6 jaar cel. Hij heeft ook een verbod gekregen om nog films te maken.

Vorig jaar zou Panahi in de jury zetelen van Cannes. Het filmfestival van Cannes begint woensdag 11 mei en loopt tot 22 mei.