Drie Japanse kernreactoren tijdelijk toe

Het Japanse bedrijf Chubu Electric Power sluit tijdelijk drie reactoren van de kerncentrale van Hamaoka, in afwachting van meer veiligheidsmaatregelen. Het gaat daarmee in op een verzoek van de regering.

De centrale van Hamaoka ligt op een breuklijn en loopt daardoor een groter risico dan andere centrales om schade op te lopen bij een aardbeving.

Na de ramp met de centrale van Fukushima had de Japanse regering een veiligheidsrapport gevraagd voor alle atoominstallaties. Daaruit bleek dat de kans groot is dat de centrale van Hamaoka binnen 30 jaar getroffen wordt door een zware aardschok.

De reactoren zullen pas worden heropgestart als er meer veiligheidsmaatregelen zijn genomen zoals de bouw van een 12 meter hoge muur die de centrale moet beschutten bij een tsunami. Ook de gebouwen zelf zullen worden versterkt en er komen meer noodgeneratoren die de koeling van de reactoren kunnen overnemen bij het uitvallen van de normale stroomtoevoer.