Eervolle vermelding voor "Grande Hotel"

"Grande Hotel", de lange documentaire van de Vlaamse reportagemaakster Lotte Stoops, is in Canada gelauwerd. De jury van het Hot Docs International Documentary Festival beloonde de documentaire met een eervolle vermelding.

Gisèle Gordon van Hot Docs International omschrijft "Grande Hotel" als een "prachtig gefotografeerd klaaglied en een diep menselijke herinnering aan de kwetsbaarheid van de macht".

Lotte Stoops reisde voor de documentairefilm naar Beira, Mozambique. Met "Grande Hotel" toont ze de vergane glorie van een ter ziele gaan luxehotel in de voormalige Portugese kolonie. Wat eens een vijfsterrenhotel was op een oppervlakte van 12.000 m², blijkt tegenwoordig een verloederd kraakpand waar meer dan 700 gezinnen samenleven.

De documentaire ging eerder dit jaar in wereldpremière op het International Film Festival in Rotterdam.