Griekse kredietwaardigheid weer verlaagd

Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid voor Griekenland opnieuw verlaagd. Het land zal daardoor een hogere rente moeten betalen voor de leningen die het aangaat. Moody's, een ander ratingbureau, denkt eraan hetzelfde te doen.

De laatste weken is er opnieuw onrust ontstaan over de schuldenberg waar Griekenland tegenaan kijkt. Het land is vorig jaar van de financiële afgrond gered door een steunfonds van de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds (IMF).

Maar gevreesd wordt dat die hulp onvoldoende zal zijn en dat het land uiteindelijk zijn schulden zal moeten herschikken of dat een deel van de schulden kwijtgescholden zal moeten worden. Dat zou als gevolg hebben dat de schuldeisers, zowel landen als banken, grote verliezen zouden moeten incasseren.

Speculatie

Europees president Herman Van Rompuy ontkende vanmorgen nog in het programma "De ochtend" dat Griekenland zijn schuld zou moeten herschikken. Hij gaf wel toe dat de Grieken volgend jaar misschien een extra lening nodig zullen hebben, als de garantie van het Europees noodfonds afloopt.

Hij ontkende ook formeel dat er wordt gesproken over het uittreden van Griekenland uit de eurozone of een herschikking van de Griekse schulden.

De speculatie over de exit uit de eurozone was ontstaan nadat het Duitse weekblad Der Spiegel een artikel in die zin op zijn website had geplaatst. Athene heeft al aangekondigd dat het een onderzoek heeft geopend en dat het overweegt het weekblad aan te klagen.

Het Griekse ministerie van Financiën heeft de verlaging van de kredietwaardigheid overigens al als onbelangrijk van de hand gedaan. Volgens het ministerie moeten de ratingbureaus hun adviezen baseren op economische gegevens, en is er sinds de vorige evaluatie vorige maand niets fundamenteels veranderd wat een verlaging zou verantwoorden.