Italiaanse militairen achter vuilniskar in Napels

De straten van de Italiaanse stad Napels liggen dezer dagen opnieuw vol afval, door een aanhoudende crisis binnen de afvalophaling. En dus wordt het Italiaanse leger voor de tweede keer in drie jaar tijd naar Napels gestuurd om de straten schoon te vegen.

De Italiaanse overheid heeft zo'n 170 soldaten en meer dan 70 vrachtwagens naar de stad in het zuiden gestuurd om mee te helpen met het opruimen van het afval. Naar schatting 2.000 ton afval ligt momenteel in de straten van Napels. De hopen afval zijn al meerdere keren in brand gestoken door boze inwoners.

Het is al de tweede keer dat het Italiaanse leger ingeschakeld moet worden om het afvalprobleem in Napels aan te pakken. Ook in 2008 stuurde de Italiaanse premier Silvio Berlusconi soldaten naar Napels. Het loste het afvalprobleem tijdelijk op, maar de problemen kwamen terug.

Vooral het gebrek aan investeringen in nieuwe stortplaatsen en technische mankementen aan lokale verbrandingsovens zouden aan de basis van het Napolitaanse afvalprobleem liggen. Er wordt ook al jaren gezegd dat de maffia in de afvalophalingssector is geïnfiltreerd en naar eigen goeddunken giftig afval dumpt.