Overstromingsplan voor kerncentrale Tihange

Electrabel heeft een veiligheidsplan gemaakt voor de kerncentrale van Tihange, in de provincie Luik. Het plan gaat uit van een zware overstroming van de Maas. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) had Electrabel om het veiligheidsplan gevraagd en heeft het ook goedgekeurd.
De kerncentrale van Tihange

Het plan past binnen de tienjaarlijkse veiligheidsherziening van de Belgische kerncentrales. Het omvat onder meer de onmiddellijke stillegging van de drie reactoren bij gevaar voor een uitzonderlijke overstroming, waarbij de koeling verzekerd blijft. Voorts zouden een bijkomende waterwering en aanvullende afschermingen geplaatst worden om een uitzonderlijk hoog peil van de Maas te kunnen weerstaan.

Het risico op een ramp in Tihange is bijzonder klein. Het zou bijvoorbeeld kunnen als een lange periode van overvloedige regen samenvalt met smeltende sneeuw. In dat geval kan de Maasvallei onder water komen te staan. Wetenschappers gaan ervan uit dat dat een keer op duizend jaar kan gebeuren. Daarbij komt dat zo'n overstroming traag gaat en al enkele dagen op voorhand duidelijk wordt.