Pakistan gaat affaire-Bin Laden onderzoeken

Pakistan ontkent dat het hulp heeft geboden aan Osama bin Laden. De Pakistaanse premier Yusuf Raza Gilani reageert daarmee op beschuldigingen van de Amerikaanse president Barack Obama.

"Het betaamt niet om Pakistan, de Pakistaanse staat, de Pakistaanse geheime dienst of het Pakistaanse leger te beschuldigen van banden met Al Qaeda", zei Gilani in het Pakistaanse parlement.

Gilani kondigde ook een onderzoek aan. "We zijn vastberaden om uit te vlooien hoe, wanneer en waarom Osama bin Laden aanwezig was in Abbottabad", zei hij. Daar voegde hij ook aan toe dat de veiligheidsdienst en het leger de steun en het vertrouwen van zijn regering genieten.

De Pakistaanse premier haalde ook uit naar de VS-raid in Abbottabad. Hij stelde dat eenzijdige militaire acties door andere landen in zijn land niet meer geduld zullen worden.

"Pakistan moet dit onderzoeken"

Eerder had de Amerikaanse president Barack Obama Pakistan om opheldering gevraagd over het jarenlange verblijf van Osama bin Laden in het land. Volgens Obama moet Bin Laden een netwerk van handlangers hebben gehad in Pakistan.

Na het uitschakelen van Osama bin Laden raakte bekend dat de Al Qaeda-leider al zo'n vijf jaar in zijn schuilplaats in de Pakistaanse stad Abbottabad verbleef. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama moet Bin Laden over "een of ander netwerk" hebben beschikt om zo lang op die plek te hebben kunnen leven. In Abbottabad zijn onder meer verschillende militaire bases gevestigd.

Obama ging niet zo ver om de Pakistaanse overheid ervan te beschuldigen dat ze Bin Laden een hand boven het hoofd heeft gehouden, maar hij vroeg de Pakistaanse overheid wel om opheldering over het jarenlange verblijf van Osama in Pakistan. "We weten niet wie of wat dat netwerk was, we weten niet of er mensen binnen of buiten de regering bij betrokken waren", zei Obama. Volgens de president zullen de Verenigde Staten de zaak verder onderzoeken. "Maar belangrijker dan dat is dat de Pakistaanse overheid de zaak moet onderzoeken."

Sommige Amerikaanse Congresleden vragen om de militaire hulp aan Pakistan tijdelijk stop te zetten tot duidelijk is welke rol de Pakistaanse overheid heeft in het feit dat Bin Laden jarenlang in het land kon verblijven. Obama wil zover niet gaan. Volgens hem was Pakistan ondanks verschillende meningsverschillen "een sterke partner in de strijd tegen het terrorisme".

Ambassadeur: "Er zullen koppen rollen"

Volgens de Pakistaanse ambassadeur in de Verenigde Staten, Hussein Haqqani, zullen er hoe dan ook koppen rollen onder de hooggeplaatste Pakistaanse functionarissen. "Er zullen koppen rollen zodra het onderzoek is afgerond", zei Haqqani op CNN.

"Als die koppen rollen door verregaande incompetentie, zullen we de Verenigde Staten daarover inlichten. En als blijkt dat er sprake is van medeplichtigheid, dan zal er sprake zijn van nultolerantie", verzekerde de ambassadeur.

Klankboodschap Bin Laden

Op een islamitische website is intussen een klankboodschap van Osama bin Laden gepubliceerd. Bin Laden dreigt in de boodschap dat Amerika niet veilig is zolang er geen vrede is in de Palestijnse gebieden. Hij waarschuwde ook dat de aanslagen op de Verenigde Staten zouden voortduren, zolang de Amerikaanse steun aan Israël niet ophoudt.