Protest in Syrië wordt verder onderdrukt

In Syrië blijft het leger met harde hand het protest in verschillende steden onderdrukken. Ook in een buitenwijk van de hoofdstad Damascus is er vanmorgen hevig geschoten. Vanaf morgen treden de sancties van de Europese Unie in werking.

De vorige dagen was het leger al met tanks binnengevallen in Deraa, waar het protest begon, de centrale stad Homs en de kuststad Banias. Volgens Syrische mensenrechtenorganisaties werden honderden mensen aangehouden, vooral de organisatoren en deelnemers aan de massale protestmanifestaties zouden worden geviseerd.

Bronnen in Damascus zeggen dat de buitenwijk Muadhamiya vanmorgen is afgesloten door het leger en dat er zwaar geschut is te horen. Ook de elektriciteit en de telefoon naar de wijk zijn afgesloten.

Ook in Homs gaat het neerslaan van het protest in alle hevigheid door. Het leger zou de stad in verschillende delen hebben opgedeeld om te beletten dat er nieuwe massale protestmarsen zouden worden gehouden. Volgens een ooggetuige was er de hele nacht zwaar geschut te horen in de buitenwijken van de stad.

In Banias is het leger nog altijd bezig om huizen te doorzoeken op zoek naar opposanten. Alleen hier al zouden 300 mensen zijn opgepakt, bij wie de leiders van het plaatselijke protest. Ook hier is de elektriciteit en het telefoonverkeer afgesneden.

Volgens mensenrechtengroeperingen zijn al meer dan 600 mensen omgekomen bij het hardhandig neerslaan van het protest in Syrië. Achtduizend mensen zitten achter de tralies of zijn vermist.

Intussen stijgt de internationale druk op het regime. Vanaf morgen treden de sancties van de Europese Unie in werking. Zo wordt de wapenuitvoer naar Syrië verboden en 13 Syrische topfunctionarissen mogen de unie niet meer binnen. President Bashar al-Assad en zijn directe omgeving blijven echter buiten schot.

Ooggetuige

De Syrische overheid laat geen buitenlandse journalisten in het land, zodat het verzamelen en controleren van wat er juist aan de hand is, zeer moeilijk is. Het leger zelf heeft het over operaties tegen zwaarbewapende terroristen.

De VRT-redactie had via Skype een gesprek met een Belg die in Damascus woont, maar anoniem wil blijven. De man zegt dat het leven in het centrum van Damascus vrij normaal verloopt.

"Er is wat meer veiligheid op straat, maar het dagelijkse leven gaat zijn gewone gang. Als je geen televisie zou kijken, zou je niet weten wat er aan de hand is in het land", zegt de man.

"Het is wel niet helemaal duidelijk wat er juist gebeurt. De tv bericht wel over de "gebeurtenissen", maar die worden afgedaan als een opstand van Salafisten, fundamentalistische moslims, en er wordt vooral gefocust op de doden die vallen bij de politie en het leger."

"Het is duidelijk dat een deel van de maatschappij niet tevreden is met de toestand. Die gaat blijven op straat komen. Maar anderzijds zijn ze er nog niet in geslaagd om massaal op straat te komen. Het zou daarom nog vrij lang kunnen duren eer duidelijk is wat de uitkomst hier zal zijn", aldus de ooggetuige, die de buitenlandse media verwijt de berichtgeving te hard te steunen op de verhalen van de oppositie.