Vlaamse regering ziet geen graten in Dexia-bonus

De Vlaamse regering tekent geen bezwaar aan tegen de bonussen voor 2010 bij bank-verzekeraar Dexia. De bonussen zijn toegekend volgens de geldende regels en voorschriften. Dat heeft minister-president Kris Peeters (CD&V) verklaard na contacten met de top van Dexia.

De bekendmaking dat Dexia-topman Pierre Mariani een bonus ontvangen had van 600.000 euro veroorzaakte heel wat politieke heisa. Dexia en KBC, waar er ook hoge bonussen werden uitgekeerd, hebben staatsteun gekregen tijdens de bankencrisis en dus kunnen zulke bonussen niet, luidde het.

Vlaams minister-president Peeters kondigde aan dat hij de zaak zou onderzoeken. Na overleg vanmiddag met de top van Dexia, gedelegeerd bestuurder Mariani en voorzitter van de raad van bestuur Jean-Luc Dehaene, luidt het in een perstekst dat de bonussen zijn toegekend volgens de Europese regels en volgens de voorschiften van de Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBFA).

De Vlaamse regering vindt het ook belangrijk dat de bonussen van het management samenhangen met de vooruitgang van het hervormingsplan bij Dexia. Er vallen in België ook geen naakte ontslagen bij de herstructurering.

De mededeling van de Vlaamse regering is medeondertekend door de ministers Geert Bourgeois (N-VA) en Ingrid Lieten (SP.A). Op de socialistische hoogdag 1 mei had de partij van Lieten nog scherpe kritiek geuit op de bonussen voor bankiers. Eerder had de Vlaamse regering ook geen bezwaar aangetekend tegen het bonussysteem bij KBC.