Vlaming Yves Petry wint Libris Literatuurprijs

De Vlaamse schrijver Yves Petry heeft de Libris Literatuurprijs gewonnen voor zijn boek "De maagd Marino". De Libris Literatuurprijs bekroont de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De prijs is 50.000 euro waard.

Het is het derde jaar op rij dat een Vlaming de prijs wint. De twee vorige winnaars waren Dimitri Verhulst en Bernard Dewulf.

Petry werd door juryvoorzitter Philip Freriks geprezen om zijn "schitterende stijl en prachtige beelden die dit onthutsende verhaal uittillen boven de onmiskenbare kwaliteiten van de andere genomineerde romans".

Freriks motiveerde de keuze voor "De maagd Marino" vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. "Het belangrijkste is toch wel dat Petry in staat is geweest om van een anekdote uit de schandaalpers een heel geheimzinnige roman te maken", stelde de juryvoorzitter.  Verder wist hij dat de roman "de jury heeft gegrepen en niet meer heeft losgelaten".

De andere genomineerden waren Ester Gerritsen (Superduif), Gerbrand Bakker (De omweg), Adriaan van Dis (Tikkop), Peter Buwalda (Bonita Avenue) en Arnon Grunberg (Huid en haar).

Extreem onderwerp

"De maagd Marino" is een verhaal over een kannibaal en zijn vrijwillige slachtoffer. "Een extreem onderwerp dat alleen kan overtuigen wanneer een schrijver zijn lezers kan dwingen zich in te leven in de denkwereld van slachtoffer en dader", aldus Freriks.

De roman is losjes geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Armin Meiwis, de Kannibaal van Rotenburg, die via het internet een vrijwillig slachtoffer zocht om zich te laten vermoorden en te laten opeten.

Petry was duidelijk verrast met zijn overwinning. Hij had geen speech voorbereid. "Ik was wel van plan om onder alle omstandigheden mijn koelbloedigheid te bewaren", zei hij. "Dat is iets moeilijker dan ik had gedacht." Wat hij met het geld gaat doen, weet hij nog niet. "Ik heb met dit scenario nog niet ernstig rekening gehouden."

De Libris Literatuurprijs is samen met de Gouden Uil en de AKO Literatuurprijs de belangrijkste prijs van de Nederlandstalige literatuur. De AKO wordt dit jaar op 31 oktober uitgereikt. De Gouden Uil slaat dit jaar een jaartje over.

Yves Petry (°1967) studeerde wiskunde en filosofie. Hij debuteerde in 1999 met de roman "Het jaar van de man". Hij publiceerde ondertussen al vijf romans. In 2006 won hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs

Meest gelezen