Volkswagen wil truckproducent MAN overnemen

Volkswagen AG gaat een overnamebod uitbrengen op de Duitse vrachtwagenbouwer MAN. Dat moet duidelijkheid brengen in de driehoeksverhouding tussen VW, MAN en de Zweedse truckbouwer Scania.

Volkswagen heeft zijn belang in MAN nu opgedreven tot net boven de 30% en is daardoor de grootste aandeelhouder. Volgens de Duitse wet moet VW nu een overnamebod lanceren op MAN.

Volkswagen zou 95 euro per aandeel MAN willen betalen. Dat is wel iets minder dan de beurskoers van MAN in Frankfurt maandagnamiddag. Die lag toen ongeveer op 95,8 euro.

De deal moet duidelijkheid verschaffen in de driehoeksverhouding tussen VW, MAN en de Zweedse vrachtwagenproducent Scania. VW bezit ook al 45% van Scania en is daar eveneens de grootste aandeelhouder. Voorts heeft MAN 13% van Scania in handen.

Volkswagen citeert synergievoordelen, maar wil wel de eigenheid van beide vrachtwagenbouwers behouden. Wel moet VW de concurrentieoverheden dan wel kunnen overtuigen dat de deal de vrije markt in de sector niet zal verstoren.