"In wat is weggelaten, daar zit het verschil"

Yves Petry, de winnaar van de Libris-prijs, heeft de redacteur van de uitgeverij geloofd voor de goeie samenwerking. Dat zijn boek "De maagd Marino" zo sterk is geworden, is grotendeels dankzij haar werk.

Petry was uiterst kalm toen juryvoorzitter Philip Freriks gisteren zijn naam uitsprak als laureaat van de Libris-prijs van dit jaar. "Maar dat was schijn, het was niet zo", zegt Petry een dag later in "Joos" op Radio 1.

"Het is mijn laatste boek en ik vind een laatste boek altijd het beste. Maar ik geloof het nu ook wel dat het zo is. Men groeit hé."

Voor Petry was vooral de samenwerking met de redacteur vruchtbaar. "Eigenlijk is het de eerste keer dat ik zo intens heb samengewerkt met een redacteur. Maar ze heeft mijn handje niet vastgehouden. Ze heeft geen woord geschreven. Vooral in wat ze allemaal heeft weggelaten, daarin zat het verschil."

Het idee kreeg Petry enkele jaren geleden, door een eenvoudig nieuwsbericht in de krant. "Ik las het nieuwsbericht een paar jaar geleden, maar het liet me niet los. Ik heb het verhaal gebruikt als inspiratie. Ik heb nooit de oorspronkelijke zaak willen reconstrueren."

Het boek begint nu met de moord van de kannibaal op zijn vrijwillige slachtoffer. "Dat was een ingreep van het laatste moment. Ik dacht eerst de hele moord weg te laten, maar dat bleek te lastig. Nu staat het in de 3e persoon en dat geeft wel iets aan de roman."

Petry krijgt naast 50.000 euro voor de Libris-prijs er de grote naambekendheid bovenop. "Ik ben nu op weg naar een beurs voor boekenverkopers en die moet ik overtuigen van mijn bestaan. Niet dat mijn vorige boeken niet gelezen werden, maar ze zijn niet zo grootschalig bejubeld als dit boek."