"Toegangscontrole wellicht niet voor deze zomer"

Het invoeren van toegangscontroles voor recreatiedomeinen zal wellicht niet meer lukken voor het begin van de zomer. Volgens ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) is daarvoor een nieuwe wet nodig.
Het recreatiedomein in Hofstade, tijdens het paasweekend het toneel van relletjes.

Het voorbije weekend werden in verschillende recreatiedomeinen extra politieagenten ingezet, nadat er in het paasweekend incidenten waren geweest met amokmakers. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom vindt die extra inzet van veiligheidsmensen en politieagenten terecht. We mogen - net als in de voetbalstadions - niet toelaten dat een paar mensen het plezier van velen bederven, argumenteert de minister.

De komende maanden zullen er dan ook meer politieagenten worden ingezet, "zolang het nodig blijft". "Het wordt een dure zomer", geeft de minister toe, "maar als je niet kort op de bal speelt en de zaak laat verslechteren, kijk je op termijn tegen nog grotere kosten aan", zei Turtelboom in "De ochtend".

Op termijn wil de minister naar een systeem van toegangscontrole gaan waarbij iedereen die het recreatiedomein wil betreden, gecontroleerd wordt. Op die manier zal er ook minder politie ingezet moeten worden. Maar Turtelboom geeft toe dat zo'n systeem er deze zomer wellicht niet meer zal komen.

"Ik denk dat dit tegen de zomer zeer moeilijk zal zijn. Bovendien moet je dan ook een controlesysteem hebben, moet het recreatiedomein ook volledig omheind zijn en moet je ook met één toegang werken. Dus dat zal waarschijnlijk te kort dag zijn, zeker als je het (de databank met gegevens over amokmakers, red.) wil uitwisselen met alle recreatiedomeinen."

Voor zo'n toegangscontrolesysteem is ook een nieuwe wet nodig, benadrukt de minister. Ze hoopt dat er zo snel mogelijk een parlementaire meerderheid gevonden wordt.

De minister overlegt vandaag met de uitbaters van de recreatiedomeinen over een aantal voorstellen die ze klaar heeft en nu al wil invoeren, in afwachting van die toegangscontrole. Het overleg moet ook een draaiboek opleveren waarin alle maatregelen die de domeinen nu al nemen, uitgewisseld worden. Na de zomer volgt dan een evaluatie. "Hopelijk wordt de volgende zomer dan een relletjesvrije zomer", aldus Turtelboom.