Belg kocht vorig jaar 4 eitjes meer

De Belg kocht vorig jaar gemiddeld 96 eieren voor een bedrag van 18,20 euro. Dat zijn er 4 meer dan het jaar voordien. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau GfK, dat de voedingsaankopen volgt voor het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

91,5 procent van de Belgische gezinnen kocht vorig jaar wel eens eieren. In 2010 gingen er meer dan een miljard stuks over de toonbank. De overige gezinnen, die dus nooit eieren in huis halen, zijn volgens het VLAM "vermoedelijk mensen die zelf kippen hebben".

Het scharrelei is, met een marktaandeel van 53 procent, zo goed als standaard geworden in de Belgische winkels. Bijna 90 procent van de gekochte eieren zijn afkomstig van biobedrijven, scharrelbedrijven of bedrijven met vrije uitloop. Bijna alle verkochte eieren in België zijn bruinschalig (98 procent) en een eitje werd vorig jaar 1 cent duurder.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 89 procent van de consumenten zijn eieren aanschaft in de supermarkt. Iets minder dan 4 procent koopt ze rechtstreeks op de hoeve of de boerenmarkt.