Geen cassatieberoep tegen vrijlating Martin

Het Openbaar Ministerie gaat niet naar Cassatie om de vervroegde vrijlating van Michelle Martin tegen te houden. Dat heeft de procureur in Bergen bekendgemaakt.

De procureur zegt dat hij niet blij is met de vrijlating van Martin, maar dat er geen procedurefouten gemaakt zijn, zodat hij zich bij de beslissing neerlegt.

Martin, de vroegere vrouw van Marc Dutroux, was veroordeeld tot 30 jaar, maar kan nu na 15 jaar vrijkomen. Ze moet zich wel houden aan strenge voorwaarden.

Haar vrijlating is ook niet voor meteen.  Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) laat eerst nagaan of alle voorwaarden voor de vrijlating vervuld zijn.

Zo moet ons land aan Frankrijk vragen of het een justitie-assistent wil aanstellen, die Martin in de gaten zal houden.

Pas als dat in orde is, ten vroegste over enkele weken, kan ze vertrekken naar het Franse klooster waar ze tien jaar zal blijven wonen. De zusters gaan daarmee akkoord.

Betoging

Aan het justitiepaleis in Brussel hebben ongeveer 40 mensen betoogd tegen een vervroegde vrijlating van Michelle Martin. De manifestanten droegen foto's bij zich van Julie en Mélissa, twee van de meisjes die door Dutroux zijn vermoord. De betogers vinden dat Martin tenminste haar volledige straf moet uitzitten.