Grootbanken verwachten grotere groei

De grote banken hebben hun groeiprognoses voor ons land opgetrokken. Blijkbaar doet onze economie het veel beter dan verwacht.

Eerder hadden de grootbanken de groei voor dit jaar op 2% geschat. Volgens de website van De Tijd stellen ze hun prognoses nu bij naar boven.

Volgens BNP Paribas Fortis, Dexia en ING zou de groei dit jaar rond de 2,3% liggen. KBC schat die zelfs op 2,4%. Aanleiding voor dat optimisme is de forse groei van 1% in het eerste kwartaal. Die werd vooral gestuwd door de uitvoer naar Duitsland dat een hoogconjunctuur beleeft, maar tegelijk is ook de binnenlandse vraag aan het stijgen. Vanaf juli zou de groei evenwel wat vertragen.

Hoe dan ook zijn de hogere groeicijfers goed nieuws voor de Belgische regering. Die zou het nu gemakkelijker moeten krijgen om het begrotingstekort terug te dringen tot 3,6% van het bbp zoals gepland. De banken dringen er overigens op aan om dat tekort nog verder terug te dringen tot 3%, de door de EU voorgestelde norm.

Tegelijk wordt de kans kleiner dat de kredietwaardigheid van ons land verlaagd zou worden. De voorbije weken is er daarover grote onrust, want dat zou betekenen dat we flink wat meer rente zullen moeten gaan betalen voor onze staatsschuld.