Haalt het exotische "Haba haba" een finaleplaats?

Vanavond treden 19 landen aan in de eerste halve finale van het Songfestival in Duitsland. Ze zullen in de Fortuna Düsseldorf Arena strijden om een plaats in de finale van zaterdag. Azerbeidzjan, Noorwegen en Hongarije zijn volgens kenners dé te volgen deelnemers, al zullen Turkije en Armenië het er traditioneel ook niet slecht vanaf brengen.

Polen mag dit jaar de aftrap geven met Magdalena Tu en het nummer "Jestem". Maar het is vooral uitkijken naar nummer 2, de Keniaanse Stella Mwangi (foto boven) die voor Noorwegen het exotische en aanstekelijke "Haba haba" zingt. Kenners stellen zich wel de vraag of Mwangi het live zal aankunnen, maar volgens Raf Van Bedts van Eurosong.be zit dat wel snor. "Ze heeft al hard geoefend", reageert hij vanuit Düsseldorf.

Voor hem is met stip Azerbeidzjan (foto klein) de grote favoriet voor de eerste halve finale. Het land wordt vertegenwoordigd door een duo, Ell en de 9 jaar oudere Nikki, met het romantische "Running scared". "Het nummer is misschien een beetje glad, maar zit slim in elkaar", vindt Van Bedts. Azerbeidzjan staat ook als voorlaatste geprogrammeerd en ligt dus vers in het geheugen van de televoters.

Is volgens de bookmakers ook niet geheel kansloos: Hongarije. Kati Wolf zingt in "What about my dreams" deels in het Engels, deels in het Hongaars. Over haar vocale prestaties zijn echter twijfels.

In de eerste ronde zitten ook Turkije en Armenië, landen die vrijwel altijd veel punten sprokkelen met hun grote achterban. Opvallend is opnieuw het aantal landen dat een zangeres afvaardigt, en dat zijn er 10 van de 19.

Volgorde van optreden

Eerste helft:

  1. Polen - Magdalena Tul, "Jestem"
  2. Noorwegen - Stella Mwangi, "Haba haba"
  3. Albanië - Aurela Gace, "Feel the passion"
  4. Armenië - Emmy, "Boom boom"
  5. Turkije - Yüksek Sadakat, "Live it up"
  6. Servië - Nina, "Caroban"
  7. Rusland - Alexej Vorobjov, "Get you"
  8. Zwitserland - Anna Rossinelli, "In love for a while"
  9. Georgië - Eldrine, "One more day"
  10. Finland - Paradise Oskar, "Da da dam"

Tweede helft:

11. Malta - Glen Vella, "One life"
12. San Marino - Senit, "Stand by"
13. Kroatië - Daria, "Celebrate"
14. IJsland - Sjonni's Friends, "Coming home"
15. Hongarije - Kati Wolf, "What about my dreams?"
16. Portugal - Homens Da Luta, "Luta e Alegria"
17. Litouwen - Evelina Sasenko, "C'est ma vie"
18. Azerbeidzjan - Ell/Niki, "Running scared"
19. Griekenland - Loucas Yiorkas feat. Stereo Mike, "Watch my dance"

Wie een finaleplaats wil, moet zowel de vakjury (per land) als kijkers overtuigen. Zij nemen elk 50 % van de punten voor hun rekening. De jury baseert zijn oordeel op basis van de repetitie de avond vóór het optreden, het publiek na het optreden. Rond 23 uur zal duidelijk worden wie huiswaarts keert en wie nog in Düsseldorf kan blijven logeren. Voor het lot van de Belgische inzending Witloof Bay is het wachten tot donderdag.

De eerste halve finale van het Songfestival wordt vanavond vanaf 21 uur rechtstreeks uitgezonden op Eén. Voorafgaand wordt in een speciale aflevering van "De rode loper" op zoek gegaan naar de top 20 van favoriete Songfestivalliedjes.