Leger in Syrië laat weinig steden onbezet

In Syrië is het leger nu ook de centrale stad Hama ingetrokken, waar in 1982 nog een waar bloedbad werd aangericht. Net als in veel andere steden treden de soldaten hard op tegen de betogers en mensen worden massaal opgepakt. Vandaag gaan de sancties van de Europese Unie in.

President Bashar al-Assad probeert de protesten tegen zijn regime de kop in te drukken met bruut geweld en machtsvertoon. De zuidelijke stad Deraa, waar de protesten twee maanden geleden begonnen, was twee weken lang een belegerde stad. Tientallen mensen zijn omgekomen en heel wat betogers werden gearresteerd.

Nu heeft het leger ook troepen ontplooid in de kuststeden Jabla en Banias, in Aleppo in het noorden, in de centraal gelegen steden Homs en Hama, en naar verluidt ook in enkele wijken van de hoofdstad Damascus. Hama, waar het leger vandaag binnentrekt, werd in 1982 nog met de grond gelijkgemaakt door het regime.

Syrië wordt al weken afgesloten van de buitenwereld. Maar volgens berichten van activisten en van mensenrechtenorganisaties zijn al zeker 800 mensen omgekomen en 8.000 mensen opgepakt. Op de Facebookpagina van de activisten wordt opgeroepen om vandaag opnieuw te gaan protesteren.

De Verenigde Naties zijn "erg verontrust" omdat hulpverleners niet naar Deraa mogen. Daar zijn heel wat demonstranten gewond of gedood, maar internationale hulp is niet welkom.

Vandaag gaan de sancties van de Europese Unie in. Wapenuitvoer naar Syrië wordt verboden en er is een lijst van topfunctionarissen die de EU niet meer in mogen. Bovenaan op die lijst staat Mahler al-Assad, de broer van de president (foto). Hij is de leider van de Republikeinse Garde, de veiligheidsdienst, en wordt beschouwd als de op een na machtigste man van het regime.

Herhaalt het bloedbad van Hama zich?

In februari '82 brak in de westelijke stad Hama een grote opstand uit van de soennitische Moslimbroederschap. Het Baath-regime wankelde, maar sloeg daarna meedogenloos terug met een lucht- en artilleriebombardement waarbij Hama aan gruizelen werd geschoten. Toch duurde het een maand vooraleer de stad heroverd was. Tussen de 7.000 en 40.000 mensen zouden gedood zijn, de meesten burgers. Het oude centrum van Hama werd nooit herbouwd en de ruïnes bleven als een waarschuwing aan de oppositie.

Meest gelezen