Microsoft koopt Skype voor 8,5 miljard dollar

Softwaregigant Microsoft heeft een akkoord bereikt met Skype om dat bedrijf over te nemen voor 8,5 miljard dollar cash. Het zou gaan om de grootste overname ooit voor Microsoft.

De raden van bestuur van zowel Microsoft als Skype hebben de overname goedgekeurd. Microsoft is rivalen Google en Facebook voor, die ook lonkten naar Skype. Dat bedrijf overwoog evenwel ook een beursintroductie om geld op te halen.

Skype werd in 2003 opgericht door de Zweed Niklas Zennström en de Deen Janus Friis. Het bedrijf laat toe om gratis te bellen via internet, maar biedt ook betalende diensten aan om tekst, geluid en video uit te wisselen en onlineconferenties te houden. Het bedrijf telt in totaal 663 miljoen klanten en werkt vanuit Luxemburg.

In 2005 werd Skype voor 2,6 miljard dollar overgenomen door de internetveilingsite eBay. Die verkocht twee jaar geleden 70% van Skype opnieuw voor 2,7 miljard dollar. De oprichters bezitten sindsdien opnieuw 14% van Skype. De rest is in handen van Andreesen Horowitz, het investeringsfonds van de vroegere Netscape-baas Marc Andreessen, van de groep Silver Lake en van het Canadian Pension Plan Investment Board.

Skype zal een aparte afdeling worden binnen Microsoft. De topman van Skype, Tony Bates, wordt voorzitter van de "Microsoft Skype Division". Hij rapporteert rechtstreeks aan CEO Steve Ballmer.