Originele acts scoren op het Songfestival

Servië, Litouwen, Griekenland, Georgië, Azerbeidzjan, Zwitserland, Hongarije, Finland, Rusland en IJsland hebben zich in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival geplaatst voor de finale van de wedstrijd op zaterdag. Turkije is de onverwachte verliezer van de avond. Het rocknummer "Live it up" van Yüksek Sadakat kon televotend Europa en de vakjury's niet overtuigen.

De eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Duitsland heeft voor enkele verrassingen gezorgd. De originele acts van de avond deden het bijzonder goed bij televotend Europa en de vakjury's van de verschillende deelnemende landen.

Onder anderen Nina uit Servië met haar psychedelische sixtiesact, de Finse Tom Dice alias Paradise Oskar (foto) die een oproep deed voor meer respect voor het milieu en de Zwitserse zangeres Anna Rossinelli die begeleid werd met een ukelele zullen zaterdag deelnemen aan de grote finale van het 56e Eurovisiesongfestival.

De hulp van Lady Gaga-producer RedOne werkte voor de Russische zanger Alexej Vorobov, die zich plaatste met "Get you". De Hongaarse danceact van Kati Wolf kon ook de verwachtingen inlossen. Vooral in Boedapest en omstreken geloven de mensen rotsvast in de winstkansen van de kortgerokte zangeres.

Griekenland koos dit jaar voor een combinatie van hiphop en volksmuziek. Het vreemde nummer van Loucas Yiorkas en Stereo Mike kon op de nodige bijval rekenen. Ook de zeemzoete ballade "C'est ma vie" van Evelina Sasenko uit Litouwen en de potige rock van Eldrine uit Georgië gaan door naar de finale.

De zes vrienden van de onverwacht overleden zanger Sigurjon Brink zongen als eerbetoon aan hun vriend "Coming home". Het nummer van Sjonni's Friends (foto) werd als tiende en laatste toegevoegd aan de lijst van finalisten. De volgorde van de laureaten in de eerste halve finale werd willekeurig bekendgemaakt, om het resultaat in de finale niet te beïnvloeden.

Turkije en Noorwegen zijn uitgezongen

De verrassing in de eerste halve finale in Düsseldorf is het slechte resultaat van Turkije. De rockact van Yüksek Sadakat - met gekooide slangenvrouw - kon geen plaats afdwingen bij de eerste tien.

Ook Noorwegen zien we niet meer terug op het podium in de Düsseldorf Arena. Nochtans bracht de zwarte zangeres Stella Mwangi (foto) haar song "Haba haba" met veel overtuiging. De over the top getilde acts van Armenië (bokswedstrijd op het podium) en Portugal (Village People klagen de economische toestand aan) konden op geen genade rekenen.

Donderdag neemt Witloof Bay met "With love baby" deel aan de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Als de groep zich plaatst bij de eerste tien, mag de band zaterdag meedingen naar de overwinning van het Eurovisiesongfestival.

De tien laureaten van de eerste halve finale

Servië - Nina met "Caroban"
Litouwen - Evelina Sasenko met "C'est ma vie"
Griekenland - Loucas Yiorkas en Stereo Mike met "Watch my dance"
Azerbeidzjan - Ell/NIki met "Running scared"
Georgië - Eldrine met "One more day"
Zwitserland - Anna Rossinelli met "In love for a while"
Hongarije - Kati Wolf met "What about my dreams"
Finland - Paradise Oskar met "Da da dam"
Rusland - Alexej Vorobjov met "Get you"
IJsland - Sjonni's Friends met "Coming home"

Frankrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland zijn rechtstreeks geplaatst voor de finale van het Eurovisiesongfestival. In de tweede halve finale op donderdag 12 mei worden nog tien finalisten gekozen.