Premie op hoofd Bin Laden niet uitbetaald

De prijs van 25 tot 50 miljoen dollar die op het hoofd van Al Qaeda-leider Osama bin Laden was gezet, zal niet worden uitbetaald. Dat heeft het Witte Huis gezegd.

Kort na de terreuraanslagen van 11 september 2001 werd een prijs van 25 miljoen dollar op het hoofd van Bin Laden gezet. In 2004 werd bepaald dat de premie kon oplopen tot 50 miljoen dollar voor wie een tip gaf die naar de Al Qaeda-leider leidde.

De premie was wel alleen uit te betalen aan iemand die de Amerikanen bewust naar de terrorist zou leiden. Bin Laden werd een week geleden gedood door Amerikaanse elitetroepen in een huis circa 60 kilometer ten noorden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

"Maar voor zover ik weet, heeft niemand die goed geïnformeerd was, gezegd 'Oh, Osama bin Laden zit daar in Abbottabad, Green Avenue nummer 5703'", zei Jay Varney, de perssecretaris van het Witte Huis.

Twee New Yorkse leden van het Amerikaanse Congres pleiten er nu voor de premie te verdelen onder organisaties die hulp bieden aan hulpverleners, overlevenden en families van slachtoffers van 9/11. "Als de premie niet wordt uitbetaald, dan zouden de slachtoffers van Osama bin Laden het geld moeten krijgen", vindt Congreslid Anthony Weiner.