Tepco vraagt Japanse overheid om steun

Tokyo Electric Power Company (Tepco) heeft de Japanse overheid om financiële steun gevraagd. Tepco is de eigenaar van de verwoeste kerncentrales van Fukushima en kan nu nog moeilijk aan geld op de kredietmarkt komen.

Tepco heeft veel geld verloren door de pogingen om de situatie in de kerncentrales van Fukushima te stabiliseren. Tegelijk is er verlies uit inkomsten nu veel andere kerncentrales van het bedrijf uit voorzorg zijn stilgelegd.

Om dat verlies in energie te compenseren, moet Tepco nu veel meer stroom halen uit thermische centrales. Daarvoor zou dit jaar 8,7 miljard euro nodig zijn. Probleem is wel dat Tepco met de huidige crisis het erg moeilijk heeft om te lenen op de kapitaalmarkt.

In een brief aan de regering zegt topman Masataka Shimizu (foto) dat Tepco dat geld echter nodig heeft. Zoniet dreigt de stroomvoorziening in de regio rond Tokio in het gedrang te kunnen komen. Ook moet Tepco heel wat schadevergoeding betalen aan de slachtoffers van de kernramp en mensen die hun huizen en bedrijven moesten achterlaten omdat het te gevaarlijk is.

Tepco is energiegigant

Tepco is na E.on, Electricité de France en RWE de vierde producent van stroom ter wereld en de grootste in Azië. Het bedrijf heeft 25 miljoen klanten en levert stroom aan een derde van Japan, waaronder de regio rond de hoofdstad Tokio. Er werken ongeveer 40.000 mensen voor Tepco, dat ook opgenomen is in de Nikkei, de sterindex van de beurs van Tokio.

Het grote belang van Tepco voor de Japanse economie maakt een faillissement dan ook weinig waarschijnlijk. De Japanse regering zal niet anders kunnen dan of Tepco financieel te hulp te snellen of desnoods het bedrijf tijdelijk te nationaliseren.