Tv-spot prijst Lampedusa als toeristisch paradijs

“Lampedusa. Een eiland om te ontdekken, een wereld vol emoties. Kristalhelder water en witte stranden” Een helikopter vliegt onder aanzwellende klassieke muziek over de prachtigste, paradijselijke stranden van het zuidelijkste eilandje van Italië.
Berlusconi tijdens een bezoek aan het eiland begin dit jaar. Hij heeft er een buitenverblijf gekocht.

Het promotiefilmpje dat dezer dagen op de RAI wordt uitgezonden, moet toeristen lokken om zo de economie van Lampedusa weer wat aan te trekken. In het journaal zijn echter hele andere beelden van het eiland te zien.

Zondagnacht nog werden ruim vijfhonderd vluchtelingen gered, toen hun vissersboot tegen de rotsen opbotste. Kinderen en zwangere vrouwen werden uit het water gevist en gered. Maar voor drie van hen kwam de redding net te laat. Gisterochtend werden hun lichamen ontdekt onder de boot.

Het is de zoveelste gammele boot vol vluchtelingen uit Noord-Afrika die sinds begin dit jaar naar Lampedusa kwam. Na de revolutie in Egypte en Tunesie waren het vooral Tunesiërs die via zee hun weg naar Europa zochten. De laatste weken komen vluchtelingen van diverse etnische groeperingen via Libië naar Italië.

De Engelse krant The Guardian publiceerde gisteren een aanklacht tegen de NAVO. Ondanks contacten met een helikopter van de NAVO, van waaruit drinkwater en koekjes werden gedropt, kwam er nooit hulpverlening voor een boot met ruim 70 immigranten aan boord. Na 16 dagen op open zee bleken de meesten al overleden. Slechts 11 van hen overleefden de overtocht.

Contrast

De dagelijkse realiteit op Lampedusa, waar het grootste deel van de bevolking inmiddels aan vrijwilligerswerk doet bij de opvang van de vluchtelingen, is in schrijnend contrast met de natuurbeelden uit het promotiefilmpje, dat ook op beurzen, vliegvelden en stations wordt vertoond.

Minister van Toerisme Vittoria Brambilla presenteerde de spot in een persconferentie en liep alvast op de zaken vooruit: “De zomer van 2011 zal het beste seizoen worden van de afgelopen jaren”, voorspelde ze. En: “Het enige risico dat toeristen lopen als ze voor Lampedusa kiezen, is dat ze een magnifieke vakantie zullen beleven.”

Maar op Lampedusa zelf zijn ze er niet blij mee. Burgemeester Bernardino De Rubeis (foto in tekst rechts) wil dat Berlusconi (foto in tekst links) terugkeert naar het eiland om hem aan zijn belofte om Lampedusa te ontzien van immigranten, te herinneren. Hij noemt de promotiespotjes “geldverspilling”. “Wij hebben geen nood aan een golfbaan of een casino (door Berlusconi beloofd, nvdr), maar willen gewoon financiële hulp voor de ondernemers en uitstel van betalingen.”

De Rubeis is boos omdat de hele economie van het eiland draait om toerisme en er geen compensatie is voor de gederfde inkomsten. “We hebben geen euro gezien, behalve de miljoenen die naar de commissaris zijn gegaan voor de noodhulp aan de immigranten en voor het afvoeren van de vissersboten.”

“Lampedusa is één grote ontdekking”, zegt de stem in het filmpje. “De spierwitte stranden, de wilde natuur, de traditionele keuken, de gastvrije en vriendelijk bevolking…” Het zou nog meer immigranten aantrekken, is het veel gehoorde ironische commentaar. “De transparante zee, kristalhelder, vol leven….” Maar het wordt ook wel "het kerkhof van Europa" genoemd.

Hedwig Zeedijk is correspondente in Italië.