Verkoper "Osama is dead"-T-shirts stort geld terug

De één zijn dood is de ander zijn brood. Dat mocht student Maurice Harary ondervinden nadat Osama bin Laden was gedood. Hij kwam immers zéér snel met het idee op de proppen om diens dood met een heuse website, waar hij onder meer "Osama is dead"-T-shirts aanbood, te ondersteunen. In twee dagen tijd zou hij 25.000 T-shirts aan 12 dollar (ruim 8 euro) verkocht hebben. Daarna sloeg zijn website compleet tilt. Maar Harary liet nu weten wroeging te hebben over de manier waarop hij het geld verdiend heeft.

Harary, een 23-jarige student economie aan de New York University, vertelde aan nieuwszender CBS : "Ik had me eerder al aan verkoop via het internet gewaagd. Dus wist ik wel dat het snel kon gaan. Maar dat het een idee was dat zo erg leefde, dat had ik niet verwacht." Naast T-shirts bood de website ook stickers en posters aan. Maar de vraag was zo groot dat voor diverse artikelen al snel de "uitverkocht"-mededeling getoond moest worden. Iets later bleek zelfs alles uitverkocht te zijn, maar er was meer aan de hand.

Harary had immers ethische bezwaren bij de actie die hij zelf opgezet had. "De dood van iemand vieren, wie die persoon ook is, is een zonde in mijn ogen. Ik voel dat dat geen positieve manier is om geld te verdienen. Ik wil geen succes hebben op de rug van iemand anders. Daarom zal ik aan iedereen die een bestelling geplaatst heeft zijn geld terugstorten", aldus de student, die in de toekomst alleen nog "op een correcte manier" geld wil verdienen.

Harary heeft momenteel plannen om een uitgebreider aanbod aan kleding via het internet te verkopen.

lees ook