VN wil pauze in gevechten in Libië

Alle partijen in Libië moeten tijdelijk de strijd stopzetten, zodat de humanitaire crisis aangepakt kan worden. Dat vraagt de VN. Afgelopen nacht hebben vliegtuigen en raketten van de NAVO zware bombardementen uitgevoerd in en rond de Libische hoofdstad Tripoli.

Door een pauze in de gevechten zouden voedsel, water en medicijnen tot bij de noodlijdende bevolking kunnen worden gebracht. Dat verklaarde Valerie Amos, de humanitaire chef van de Verenigde Naties, in een zitting van de VN-Veiligheidsraad. Bovendien zouden zo ook diegenen die willen vertrekken uit het strijdgebied die mogelijkheid krijgen. Vooral in het belegerde Misurata is de situatie rampzalig.

De VN wil ook dat de Europese landen meer inspanningen doen om bootvluchtelingen uit Libië te helpen. De afgelopen weken zijn honderden mensen verdronken terwijl ze probeerden te vluchten per boot. Vorige week nog kapseisde een schip met 600 vluchtelingen nadat het enkele weken op zee rondgedobberd had. Ondanks verschillende noodsignalen kwam er geen hulp voor de opvarenden.

Volgens sommige hulporganisaties worden Afrikaanse vluchtelingen door het regime van de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi gedwongen om via de zee te vluchten.

NAVO voert bombardementen uit op Tripoli

Vannacht hebben vliegtuigen en raketten van de NAVO zware bombardementen uitgevoerd in en rond de Libische hoofdstad Tripoli. De hele nacht door zouden er zware ontploffingen gehoord zijn, alsook het geluid van vliegtuigen. Op tal van plaatsen zijn gebouwen geraakt, maar het is niet altijd duidelijk waar dat het geval was.

Wel zou er opnieuw een gebouw in het residentiële complex van Khaddafi geraakt zijn. Wat daar het belang van is, is niet duidelijk. In het verleden viseerde de NAVO commando- en communicatiecentra in het complex. De NAVO ontkent dat het Khaddafi zelf wil uitschakelen.

Er zouden vannacht ook 72 ondergrondse bunkers met wapens en munitie gebombardeerd zijn nabij de stad Zintan. Die ligt in de westelijke bergen en de opstandelingen worden er al langer omsingeld door troepen van Khaddafi. De bombardementen zijn dan ook bedoeld om het beleg van Zintan te breken.

Rebellen rukken op vanuit Misurata

Inmiddels lijkt de opstandige westelijke enclave Misurata uit de greep van de omsingeling van Khaddafi te geraken. De rebellen zouden nu 15 kilometer naar het westen zijn opgerukt en hopen om de kuststad Zlitan in te nemen. Daar wonen 200.000 mensen. Als dat lukt, zou dat een flinke opsteker voor de rebellen zijn.

De opstandelingen geven wel toe dat hun opmars afhankelijk is van de bombardementen van de coalitie. Die zou inderdaad de voorbije nacht ook bombardementen hebben uitgevoerd op het Libische leger in de buurt van Misurata.

Gisteren is opnieuw een schip van het Rode Kruis aangemeerd in Misurata. Het schip had onder meer medicijnen, voedsel en water aan boord voor de belegerde stad. De voorbije weken had het Libische leger gepoogd om die stad in te nemen en even leek dat te lukken, maar de opstandelingen hebben de troepen nu blijkbaar verdreven uit Misurata.

Ook in Ajdabiya, in het oosten, vieren de rebellen feest omdat ze erin geslaagd zijn de troepen van Khaddafi iets verder terug te dringen. Toch is er bijna twee maanden na het begin van de NAVO-aanvallen maar weinig veranderd aan de situatie. De rebellen hebben het oosten in handen, en Misurata in het westen, de regeringstroepen zijn nog altijd de baas in de rest van het land en in Tripoli.