Wat zou u doen als uw vriend bedrogen werd?

Sinds hij een Oscarwinnaar werd met "A beautiful mind" leek Ron Howard te bouwen aan een carrière vol ernstige cinema. Met de tragikomedie "The dilemma" wil de 57-jarige cineast laten zien dat hij nog steeds funny bones in zijn lijf heeft.

Het psychologische drama "A beautiful mind", de donkere western "The missing", het biografische boksdrama "Cinderella man", de bestsellerverfilmingen "The Da Vinci code" en "Angels & demons", de politieke praatfilm "Frost/Nixon". Zet de films die Ron Howard de voorbije tien jaar gemaakt heeft op een rijtje en je krijgt het portret van iemand die occasioneel wel een commercieel uitje maakt maar in elk geval aangetrokken wordt door stevige drama’s.

Misschien dacht Howard dat de wereld nu eenmaal van een Oscarwinnaar verwacht dat hij serieuze films maakt. Misschien had hij zich al te vaak met komedies bezig gehouden. Tenslotte startte hij zijn carrière in sitcoms als "The Andy Griffith show" en "Happy days’" en begon hij zijn carrière als regisseurs met olijk voer als "Grand theft auto", "Night shift" en "Splash".

“De reden is dat ik geen verhaal en groep personages vond die ik fris en interessant vond,” legt hij zijn afwezigheid uit het komische genre zelf uit maar daarmee zegt hij eigenlijk niks.

Verhaal is "uit het leven gegrepen"

Maar nu is er dus "The dilemma", een verhaal dat ironisch genoeg uit Howards eigen leven ontstond. Brian Grazer, Howards partner in het productiebedrijf Imagine, liep op een dag op straat toen hij iets verderop een roodharige vrouw zeer intiem zag doen met een gespierde kerel.

Grazer kon het gezicht van de dame niet onderscheiden maar ze leek sprekend op Cheryl Howard, al 35 jaar Rons echtgenote. Toen de vrouw zich omdraaide, merkte Grazer tot zijn grote opluchting dat hij zich vergist had maar het idee voor de film was geboren. Een gesprek met acteur Vince Vaughn leidde tot het verhaal van een man die ontdekt dat de echtgenote van zijn beste vriend overspel pleegt en niet weet wat hij moet doen.

De trailer verkoopt "The dilemma" als een volbloed slapstick-komedie maar Howard benadrukt dat de film meer te bieden heeft.

“Ik was op zoek naar een eigentijdse, ongewone en meer gewaagde komedie,” vertelt hij. “Als uitvoerend producent van de tv-serie "Arrested development" ben ik een grote fan geworden van die stijl. Ik hoop dat de mensen ‘The Dilemma’ entertainend vinden maar niet enkel vanwege de grappen. Het verhaal wil ook iets vertellen over de relaties tussen mensen en heeft bij momenten zelfs iets van een psychologische thriller".

Holebi's lusten Howards humor niet

Howard zal alvast niet ingecalculeerd hebben dat zijn film voor controverse zou zorgen. Toen de trailer in de zalen kwam, bleef hij in het verkeerde keelgat steken bij GLAAD, de Gay & Lesbian Alliance Against Defamation.

Die nam aanstoot aan een grap waarin het personage van Vince Vaughn elektrische wagens uitgebreid omschrijft als "gay" en stelde dat zulke grappen enkel bijdragen tot het probleem van de discriminatie van de homogemeenschap.

Universal, de producerende studio’s, maakte een nieuwe versie van de trailer maar had aan Ron Howard beloofd dat hij het laatste woord zou hebben wat de film zelf betrof. En Howard besloot om de scène in "The dilemma" te houden. “Als vertellers, komieken, acteurs en artiesten gedwongen worden om creatieve veranderingen door te voeren,” liet hij weten, “dan komt humor in gevaar, als entertainment en als iets wat tot nadenken stemt.”

Ruben Nollet
 

The dilemma (VS)

van: Ron Howard

met: Vince Vaughn, Winona Ryder, Jennifer Connelly, Kevin James

release: woensdag 11 mei